Nya filmer om meningen med klättring

Bröderna Sjöquist sitter i Red Rocks i USA och pratar om meningen med klättring. Från filmen ”Ta på sten” av Samy Dahlman.
Två inspirerande klätterfilmer, gjorda av filmmakarna Pim Shaitosa respektive Samy Dahlman, har släppts under vintern.
Gemensamt för båda filmerna är att de inte fokuserar på hårda, snabba klätterklipp, utan mer på personer och deras känslor och tankar kring klättring.
Pims ”Project Unknown” handlar om Daniela Ebler, som flyttade från ett stressigt, utbrännande liv som klättercoach i storstan till bergen i Bohuslän för att söka lugnet och finna glädje i den egna klättringen.
– Anledningen till att jag så gärna ville berätta Danielas historia var för att jag gått igenom något liknande själv. I så många år var jag ”fast” i Stockholm med drömjobbet, bästa pojkvännen, lägenhet i Hornstull och ett fantastiskt klättercommunity. Ett 100% skottsäkert recept på ett lyckligt liv. Men jag mådde skit och kunde inte begripa varför, berättar Pim.
Filmen blev ett sätt för Pim att berätta sin egen historia, fast genom Daniela. Tittaren får följa med på Danielas inre resa, blandat med vackra filmklipp från ett Bohuslän i sommarskrud och naturligtvis många klätterscener.
– Det roligaste var att få upptäcka Bohuslän tillsammans med henne. Det är en helt fantastisk plats som jag länge velat åka till.
Pim Shaitosa hade tre sponsorer till Project Unknown och sålde publiceringsrättigheterna till det brittiska företaget EpicTV.
Den andra filmen är ”Ta på sten” av Samy Dahlman. Från början tänkte han bara släppa ett kort filmklipp, men när pandemin grusade några av hans andra jobbprojekt fortsatte han att filma klättring i stället.
– Att få ihop filmen blev en större utmaning än väntat. Vädergudarna var inte ofta med mig och pandemin gjorde det svårt att möta upp folk till och från. Hela projektet är finansierat av mig själv, säger han.
Tittaren får bland annat följa bröderna Sjöquist på olika boulderäventyr och höra deras underfundiga tankar kring klättring. Varför klättrar vi egentligen? Varför kommer man ibland inte upp?
Vidare berättar Jimmy Karlsson om sin oförtröttliga jakt på nya boulderblock och Matilda Söderlund klättrar och pratar om ett par av sina redpoints.
– Jag tyckte att något saknades i den djungel av allt klättermaterial som florerar på sociala medier och på nätet. Jag ville dela med mig av min syn på klättring efter tjugo års klämmande på sten. Klättring är ju inte bara träning och prestation, jag ville avbilda hur mångfacetterat klättring kan vara, säger Samy, som redan har påbörjat nästa klätterfilm.