Här är landslaget i sportklättring 2021

Flera nya namn kliver in i landslaget i sportklättring under 2021: Unga lovande atleter tar plats i juniorlandslaget. Fokus ligger på att trygga återväxten och bygga stabilitet, samtidigt som vi närmar oss världstoppen. Vi tar ständigt steg framåt, säger Björn Strömberg, förbundskapten.


Flera spännande namn tar plats bland de yngsta juniorerna, Katrin Amann är tillbaka efter en paus från tävlandet och inom paraklättringen görs en stor internationell satsning. Nyheterna är flera när landslaget 2021 lanseras: Hela listan över atleter ser ni längst ner i artikeln.

Björn Strömberg, förbundskapten, ser fram emot årets utmaningar.

– Vi vill göra en långsiktig hållbar satsning. Därför är det kul att vi har fått in flera nya unga klättrare i landslaget. För de yngsta handlar det dock mycket om att se och lära just nu – vi ställer inga höga krav på dem, fokus ligger på att bygga en utvecklande och lärande miljö där de kan växa in i verksamheten, säger han.

2020 blev ett annorlunda år, för landslaget i sportklättring precis som för alla andra. Som i alla nya situationer finns möjligheter att lära nytt, vilket förbundskapten Björn Strömberg och övriga teamet har tagit fasta på.

– Vi ska alltid eftersträva utveckling! Resultat är inte alltid viktigast, vi prioriterar lärande och att atleterna går framåt i alla nya situationer, säger Strömberg.

En utmaning, inom klättring som i så många andra idrotter, är att många unga tjejer slutar elitsatsa i tonåren. Det syns i listan över landslagsnamn, även om den har börjat närma sig bra balans.

– Vi måste jobba på det. Det handlar till stor del om att öka tränarnas kunskap, på såväl klubb- som landslagsnivå. Vi måste vara lyhörda och lyssna på och pusha tjejerna, säger Björn Strömberg.


Här landslaget 2021

Seniorlandslag: Linda Sjödin, Katrin Amann, Samuel Wingårdh, Fredrik Serlachius, Ymer Alber och Hannes Puman.

Utvecklingslandslag, senior: Alexandra Gullberg, Fabian Förander, Johanna Sörbom, Olof Morsing, Emil Abrahamsson och Tove Wåhlin.

Juniorlandslaget: Nathalie Vendsalu, Lujza Török, Leia Norell, Tua Jacobsson, Elise Mannerstråle, Linda Asterling, Clara Blom Dandoy, Sofie Asterling, Erik Strandqvist, Simon Borgh, Albin Meyer, Gabriel Kern, Elliot Eriksson, Dennis Yakubenko och Ludvig Hult.

Utvecklingslandslag, junior: Gustaf Sonesson, Sofia Ramstedt, Bruno Leander, Livia Ståhl, Ruben Blom Karlsson, Astrid Muth, Alex Rosenthal och Jack Lindvall.