Tove tar sin första pallplats

Nästan precis ett år efter debuten lyckades Tove Alexandersson idag ta sin första pallplats i världscupen.

Vertikal disciplin stod på schemat under dagen i Adamello, Italien, och Tove Alexandersson visade att hon tagit stora framsteg under året när hon korsade mållinjen som #2 på tiden 29:21 med relativt god marginal bakåt till Victoria Kruzer, Schweiz, som gick i mål på 29:40. Endast sportens stora stjärna, Axelle Gachet Mollaret, Frankrike, låg framför på 28:56.

– Den som vann loppet ryckte direkt och jag låg femma och plockade placeringar hela tiden och det var om andraplatsen det var en fajt, säger Alexandersson till SVT Sport.

Glada tjejer efter målgång. Foto: Remi Francais

Tävlingen, som länge varit osäker, genomfördes med ISMF’s nya Covid 19 reglemente och atleterna upplevde det som ett säkert arrangemang.

Förbundskapten Remi Francais är nöjd med vad han såg under helgen.
– Båda tävlingarna var bra av Tove och hon visade att hon är en av de starkaste deltagarna även om hon är ny och lär sig hela tiden, jag är verkligen imponerad, säger förbundskaptenen Remi Francais.

Johanna Åström genomförde tävlingen med endast en stav då en försmädlig halkolycka under ett löppass i Saas Fee veckan innan tävlingen skadade hennes hand. Trots det kom hon på #11 med Fanny Borgström strax bakom på #12.

Nu återvänder landslaget till Sverige för en individuell träningsperiod, och kanske lite välförtjänt vila, innan världscupen drar igång igen i slutet av januari. Samtidigt håller coronapandemin världen i ett järngrepp och det är svårt att veta hur det kommer påverka säsongen.

Följ landslagets aktiviteter på instagram!

Vertikal Damer (32 deltagare)
1. Axelle Gachet Morallet, FRA
2. Tove Alexandersson, SWE
3. Victoria Kreuzer, SUI
11. Johanna Åström, SWE
12. Fanny Borgström, SWE

Sprint Damer (28 deltagare)
1. Marianne Fatton, SUI
2. Marta Garcia Farres, SPA
3. Lena Bonnel, FRA
8. Tove Alexandersson, SWE
25. Fanny Borgström, SWE