Speed blir egen gren vid OS i Paris 2024

Klättring är nu officiellt med på OS-programmet i Paris 2024.

Till skillnad från OS i Tokyo kommer speed att utgöra en separat gren, medan lead och boulder slås ihop till en.

Det formella beslutet om OS i Paris fattades av Internationella olympiska kommittén (IOK) i måndags och innebär att antalet medaljer fördubblas och antalet tävlande ökar från 40 till 68.

För er som inte hängt med i alla OS-svängar tar vi det från början.

OS i Tokyo 2021

Klättring är med som en tillfällig sport på programmet i OS i Tokyo. Tävlingarna skulle ha hållits i år men har skjutits upp till 2021 på grund av pandemin. Öppningsceremonin är planerad att hållas den 23 juli 2021.

I Tokyo är klättring en kombinationstävling. Totalt 40 deltagare måste tävla i boulder, lead och speed varpå resultaten slås ihop. Kvinnor och män tävlar i varsin klass, så det finns alltså bara två uppsättningar medaljer.

Konkurrensen om platserna har varit stenhård och Sverige har tyvärr inte lyckats kvalificera sig till Tokyo.

Formatet har mött kritik från både tävlande och landslagsledare. Speed har traditionellt varit en ganska liten gren vars mest aktiva atleter har varit hårt nischade. Speedspecialisterna är oftast inte särskilt duktiga inom boulder och lead. På motsvarande sätt har många av världens toppklättrare i boulder och lead sällan presterat bra i speed.

OS i Paris 2024

När den stora klätternationen Frankrike anmälde sitt intresse för att arrangera OS år 2024 ville man ha också med klättring som en tillfällig sport. Men fransmännen föreslog att speed skulle separeras och bli en egen gren, vilket nu alltså blir verklighet.

För Sveriges del är beslutet positivt. Dels för att Sverige inte ligger i framkant i speed internationellt och landslaget har dåliga möjligheter att träna speed på hemmaplan, dels för att antalet platser nu utökas.

Hannes Puman är den svenske klättrare som hittills är OS-aktuell och han siktar för fullt på en biljett till OS i Paris.

– Eftersom det finns väldigt få speedväggar att träna på i Sverige innebär uppdelningen att Pumans chanser att kvala in och prestera i lead och bouldering ökar till Paris 2024, säger Lars Markusson, presschef på Sveriges olympiska kommitté, till Dagens Nyheter.

Pressrelease från den internationella sportklätterfederationen IFSC