Nytt speedrekord på EM i Moskva

Åsikter i följande text är skribentens och inte Svenska Klätterförbundets.

Hannes Puman i semifinalen i lead. Foto: Russia Climbing/Youtube

På söndagen kom svenska landslaget hem från EM i Moskva, en tävling som gav nytt svenskt rekord i speed och en femteplats i lead.
EM öppnade med speed, som är en tuff gren för Sverige. Hannes Puman kom på 25:e plats och Fredrik Serlachius tätt bakom på 29:e.

– Båda killarna gjorde sina bästa tider på tävling den här veckan. Det blev nytt svenskt rekord flera gånger, Hannes putsade rekordet ytterligare i combined med 8.48, berättar landslagscoachen Oskar Norberg.

I bouldergrenen placerade sig alla tre svenskar tätt efter varandra. Hannes blev #27, tävlingsdebutanten Emil Abrahamsson #30 och Fredrik #32. Ingen svensk gick vidare till semi tyvärr.

– Det var en tuff runda för oss, kanske för att det inte har varit tävlingar på länge. Ett litet uppvaknande, vi kämpade på men vi har en del att utveckla, säger Oskar.

– Marginalerna var inte med oss och det var synd. Både Fredrik och Hannes var en ”sekundmatch” på en slutjugge från att ta sig till semi. Matchen fick inte godkänt.

På tisdagen hölls kvalet i lead och nu fick svenskarna visa framfötterna. Hannes vann kvalet och både han och Fredrik Serlachius tog sig till semifinal.

Hannes gick därefter solklart vidare till finalen och slutade med en hedrande femteplats.

EM-veckan avslutades med combined och Hannes Puman var den ende av svenskarna som hade kvalificerat sig dit. I combined finns ingen semifinal, de bästa går direkt vidare till finalen.

Det var mycket jämnt, till viss del beroende på att boulderproblemen var lätt skruvade och inte särskilt utslagsgivande. Hannes var otroligt nära att ta sig till final, men hamnade precis utanför med en niondeplats.

– Vi har gjort jättebra ifrån oss. Killarna har gjort ett superbra jobb, sedan ska man ha marginalerna med sig, summerar Oskar Norberg.
Kompletta resultat
Filmer (Russia Climbing/Youtube)

Fredrik Serlachius i boulderkvalet. Foto: Russia Climbing/Youtube