79 juniorer gjorde upp i ett rafflande JSM Boulder

Spänning in i det sista. Så var det i många klasser när Junior SM Boulder avgjordes i Halmstad Klätterklubbs lokaler på Slottsmöllan.

Halmstad Klätterklubb stod värd tillsammans med Kvibergs Klätterklubb under den gångna helgen. Hela 79 juniorer deltog i tävlingen i Halmstad, vilket kan vara rekord för JSM. Corona-anpassningar gjorde att tävlingen avgjordes under två dagar, samt att all publik hänvisades till Kvibergs sajt för att följa tävlingen. Söndagens finaler visades på Svenska Klätterförbundets YouTube-kanal.

Hårda problem, som utmanade alla deltagare på många olika sätt, gav bra utslagning. Ledbygget var mycket uppskattat och huvudledbyggare Emmanuel Sanchez Zapata, tillsammans med ledbyggare Axel Hultqvist och Alexander Margaritis Jansson, var nöjda efter helgen.

I juniorklassen såg det länge ut som årets senior SM-segrare, Markus Gillberg, skulle hålla för favorittrycket. Men Olof Morsing läste det sista problemet rätt och blev den enda som toppade problemet, vilket gjorde att han gick förbi Markus och tog hem segern i den äldsta juniorklassen. Bakom dem var Ludvig Hult, Solna Klätterklubb, nära. Fler försök till zon avgjorde dock silverstriden till Markus fördel.

Olof Morsing. Foto: Joakim Tunje

Tua Jakobsson återhämtade sig från ett svagare kval och tog en tydlig seger i damernas juniorklass med tre toppar. Johanna Günther som var den som lyckades bäst i kvalet, hade färre försök till zon och tog silverplatsen före Clara Blom Dandoy.

Johanna Günther. Foto: Joakim Tunje

Sofie Asterling var favorit inför finalen i Ungdom A-flickor. Det blev en final med hårda problem och få toppar. Sofie var den som lyckades bäst och tog en klar seger före Linda Jakobsson, som efter en miss på första problemet lyckades få en topp på problem två. Sofie och Linda var de enda som tog toppar i finalen. Bronsplatsen tog Laura Von Zeipel på högst antal zoner.

Även i Ungdom A var det en hård finalrunda som väntade. Elliot Eriksson, som gjorde en stark insats på senior-SM i Västervik, klättrade även här väldigt bra och fick med sig två toppar och guldet. Bakom honom såg det länge ut som Alexander Ristinmaa skulle ta ett silver, men Albin Meyer toppade det sista problemet och hade fler zoner – vilket gjorde att Meyer tog silverplatsen.

I Ungdom B pojkar var Gabriel Kern storfavorit efter en starkt kval. Men finalen visade sig vara tuffare och han utmanades av Love Silvmyr in i det sista. Gabriel lyckades dock ta zon på problem 2, vilket ingen annan gjorde, och det avgjorde tävlingen. Ruben Blom Karlsson tog bronset.

I Ungdom B flickor fanns tre deltagare som även gick till final i senior-SM förra helgen i Västervik: Thea Novak, Linda Asterling och Elise Mannerstråle. Det blev snabbt klart att även i denna tävling var dessa tre i form och gjorde upp om prispallen. Thea Novak hade lite mer att ge på det sista problemet och tog en topp, vilket gav henne guldet. Linda Asterling flashade det första problemet och Elise Mannerstråle tog det på två försök, vilket gav silvret till Asterling.

Kviberg har fått fram en framgångsrik grupp i Ungdom B flickor då alla som var i final, utom Elise Mannerstråle, tävlar för Kvibergs Klätterklubb.

Bilder på alla prispallar finns nedan. Fullständiga resultat hittar ni på Kvibergs Instagram.

Juniorer

 1. Olof Morsing, Kvibergs Klätterklubb
 2. Markus Gillberg, Kvibergs Klätterklubb
 3. Ludvig Hult, Solna Klätterklubb
 1. Tua Jakobsson, Nacka Värmdö Klätterklubb
 2. Johanna Günther, Skånes Klätterklubb
 3. Clara Blom Dandoy, Solna Klätterklubb

Ungdom A

 1. Elliot Eriksson, Nacka Värmdö Klätterklubb
 2. Albin Meyer, Enköpings Klätterklubb
 3. Alexander Ristinmaa, Skånes Klätterklubb
 1. Sofie Asterling, Kvibergs Klätterklubb
 2. Lina Jakobsson, Skånes Klätterklubb
 3. Laura Von Zeipel, Nacka Värmdö Klätterklubb

Ungdom B

 1. Gabriel Kern, Solna Klätterklubb
 2. Love Silvmyr, Kvibergs Klätterklubb
 3. Ruben Blom Karlsson, Solna Klätterklubb
 1. Thea Novak, Kvibergs Klätterklubb
 2. Linda Asterling, Kvibergs Klätterklubb
 3. Elise Mannerstråle, Solna Klätterklubb