Coronaanpassade SM-tävlingar i Västervik, Halmstad och Eskilstuna i höst

Det organiserade idrottandet har under en lång tid varit inställt, både internationellt och nationellt. Men nu börjar situationen lätta, restriktionerna har ändrats och nu kan vi presentera att Coronaanpassade tävlingar kommer att genomföras i höst.

Först ut blir Västerviks KK som kommer arrangera SM Boulder helgen den 26-27 september, därefter Halmstad KK som tillsammans med Kvibergs KK arrangerar JSM Boulder i början av oktober. Sist ut blir Eskilstuna KK som arrangerar SM/JSM Lead i oktober/november. Datum för dessa kommer.

Samuel Wingårdh säkrar segern på SM Boulder 2019 i Akalla. Foto: Petri Paananen

– Vi är enormt tacksamma för det samarbete och den dialog vi haft med Västervik, Halmstad/Kviberg och Eskilstuna. Förmågan att hitta lösningar och att vara flexibel är en förutsättning för att vi ska kunna arrangera tävlingarna och det har alla ställt upp på, säger Patrik Blom.

Mer detaljer kommer publiceras i inbjudan för varje tävling men det blir speciella anpassningar utefter möjligheterna i lokalen samt hos den arrangerade föreningen. Det viktigaste är hälsan för de tävlande och funktionärerna och tävlingarna kommer följa de rekommendationer som finns. Till viss del kommer IFSC nya Corona-reglemente att anpassas till Svenska förhållanden.

– SM-tävlingarna är något många ser fram emot varje år och det hade varit otroligt tufft att behöva ställa in även dessa, speciellt under ett år som detta då det inte varit något tävlande alls. Nu har vi lyckats hitta en lösning där vi siktar på att av tre SM-tävlingar som både kommer bli spännande, roliga och kvalitativa och samtidigt säkra. Det känns väldigt bra, fortsätter Patrik.

Coronaanpassade tävlingar kommer att innebära ett antal ändringar. Det man redan nu kan ställa in sig på är att det blir längre tävlingstid under två dagar, publiken kommer få titta på stream istället för att vara på plats och det kommer även vara vissa ändringar i hur tävlingen hanteras för de tävlande, t ex hur isoleringen fungerar.

Det kommer också ligga en stort fokus på att skydda alla deltagare från potentiell smitta. Som övrigt i samhället gäller det också ett stort personligt ansvar, att alla som upplever symptom ska stanna hemma, att man är extra noggrann med hygien och att man ser till att hålla avstånd.