Klättrare skadad i olycka på Ringkallen

Foto: Pär Lindholm
En man i 40-årsåldern skadades och fördes till sjukhus efter en klätterolycka på Ringkallen i Kramfors kommun.

Olyckan inträffade vid 17-tiden tisdagen den 30 juni. En man och en kvinna, båda bosatta i Norrland, skulle klättra Amaretto (5+). Insteget på leden är sju-åtta meter uppför ett par hyllor.
Mannen klättrade först, men föll innan han hade hunnit lägga sin första säkring. Han dunsade nedför flera hyllor, förbi kvinnan som säkrade och slog bland annat i huvudet. Turligt nog hade mannen hjälm, vilket enligt ett vittne till olyckan kan ha räddat hans liv.
Ett annat klättersällskap som befann sig vid klippan ringde omgående 112. De förklarade för operatören på SOS Alarm att det inte gick att flytta den skadade utan helikopter på grund av den branta och svåra terrängen.
En ambulans skickades ut till Ringkallen och ambulanssjukvårdarna lyckades ta sig upp till mannen och kunde påbörja akutvård, men de insåg att de inte kunde få ned honom från platsen.
Efter omkring två timmar anlände en helikopter från den alpina räddningsgruppen i Östersund och kunde lyfta ut den skadade från olycksplatsen med vinsch. Enligt SVT fördes mannen med ambulans till sjukhuset i Örnsköldsvik där han fick vård för medelsvåra skador.
Svenska Klätterförbundets säkerhetskommitté kommer nu att granska händelseförloppet. Enligt kommittén upplevde klättrarna som hjälpte till med räddningen att de hade svårt att kommunicera med SOS Alarm och att deras önskan om helikopter inte togs på allvar.
En faktor som kan ha komplicerat räddningsinsatsen är att den alpina räddningsgruppen formellt sorterar under polisen. SOS Alarm kan inte larma ut helikoptern på egen hand, det kan bara polisen göra.