Covid-19: Möjligt att genomföra tävlingar

Hannes Puman. Foto: IFSC
Folkhälsomyndigheten lättar nu på rekommendationerna för idrottstävlingar. Klätterförbundet arbetar för att försöka genomföra årets SM-tävlingar, men det är ännu oklart om tävlingarna kan ske.
Enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, som började gälla i söndags, så tillåts matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.
Råden om att undvika närkontakt mellan idrottsutövare har tagits bort, och nödvändiga resor i samband med yrkesutövande av idrott på elitnivå är tillåtna. Däremot kan andra idrottstävlingar på lägre nivå, som innebär att tävlande och funktionärer behöver resa längre sträckor över Sverige, bara arrangeras ifall nuvarande reserestriktioner hävs.
Några större arrangemang med publik lär vi dock få vänta på. Fortfarande gäller regeln med maximalt 50 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Tävlingssäsongen 2020

Hur blir då tävlingssäsongen 2020 för Sveriges och andra länders del? Mycket är naturligtvis ännu oklart. Om man kikar på IFSC:s tävlingskalender så har de flesta tävlingar ställts in eller skjutits upp, den första internationella tävlingen som eventuellt kan ske är en världscuptävling i lead och speed i Kina 9-11 oktober.
Därefter hoppas IFSC kunna hålla fyra kontinentala mästerskap under november och december. För Sveriges del är det EM (alla grenar) i Moskva 20-29 november som skulle kunna vara aktuellt.
När det gäller svenska tävlingar arbetar Svenska Klätterförbundet tillsammans med arrangerande föreningar med att försöka genomföra tävlingar i höst om läget tillåter. Det finns inga fasta datum, vi försöker vara så pass flexibla det går att vara.
Klätterförbundet har tagit fram ett antal vägledande principer i detta arbete:

  • Prioritera SM och JSM högst, före Juniorcupen och eventuella andra anpassningar till tävlingar utanför Klätterförbundets regi, med undantag för att…
  • …Mästerskap ska tas hänsyn till när vi lägger datumen för SM, om möjligt även resterade IFSC kalender
  • Försöka hålla 40 dagars framförhållning när det kommer till fastställande av datum för tävling
  • Om möjligt inte genomföra allt under en kort begränsad tid av hälso-, prioriterings- och arbetsbelastningsaspekter

Med det sagt så har vi samtal med följande föreningar/tävlingar och dessa är beredda på att genomföra arrangemang tillsammans med Förbundet i höst:

  • JSM Boulder i Halmstad Halmstad KK och Kvibergs KK
  • SM/JSM Lead i Eskilstuna Eskilstuna KK
  • SM Boulder i Västervik Västerviks KK och Västerviks Klättercenter
  • Eventuellt Juniorcup

Alla bör vara beredda på är att om och när tävlingar genomförs i höst så kommer det säkerligen ske med anpassningar till rådande läge.

Nya riktlinjer från IFSC

Den internationella sportklätterfederationen IFSC har infört en samling med nya råd och regler som ska gälla vid internationella klättertävlingar så länge som pandemin pågår.
Tävlingsarrangörer ska bland annat tillhandahålla skyddsutrustning för medicinska funktionärer och handsprit för deltagare och besökare. Om någon under tävlingen känner sig sjuk och uppvisar vissa symptom kan tävlingen avbrytas.
För de tävlande gäller nya påbud. I isoleringen får det inte finnas någon klättervägg utan deltagarna är hänvisade till att använda sina egna fingerbrädor, och de måste bära munskydd.
De tävlande måste också underkasta sig ett antal hygienregler och på prispallen blir det stora förändringar. Handskakningar, kramar och pussar förbjuds och medaljer och blommor måste pristagarna plocka upp själva från en bricka.