Jack Berg 1936-2020

Den norsk-svenska äventyraren, bergsbestigaren och dataingenjören Jack Berg, Stockholm, gick bort onsdagen den 15 april i sviterna av Covid-19. Han sörjs närmast av hustrun Maria, barn, barnbarn, släkt och alla de vänner han fått i sitt långa och äventyrliga liv.

Jack föddes i Furnes, Norge 1936 och växte upp på föräldrarnas lantgård i Grue i Solør. Han utbildade sig till radaringenjör i det norska Luftforsvaret, men flyttade efter ett tag till Stockholm där han arbetade på IBM. Jack kom in i klättermiljön i Häggsta i Stockholm 1963, som på den tiden bestod av några tiotal klättrare. Jack utmärkte sig tidigt, inte bara som en lysande klättrare med stor framåtanda, utan också som en mycket allsidig friluftsentusiast. Han lärde oss ”plattlands-stockholmare” att åka skidor på Kongsvinger-vis, och mycket annat.

Jacks klätterprestationer har satt sina spår, mycket kan skrivas om dem. Speciellt bör dock hans och Thor Johan Kleppens vinterbestigning av Kaskasapaktes nordpelare vintern 1964 och Grönlands-expeditionen 1966 nämnas.

Förutom en skicklig klättrare var Jack en erfaren organisatör och ”teambuilder”. Efter ett par händelserika år som dataingenjör i Liberia blev han anlitad som säkerhetsexpert på flera svenska Antarktisexpeditioner, vilket gjorde att hans äventyrliga liv fortsatte. I flera år var han också ledare för klätterkurserna i Kebnekaise, och det var också där han träffade sin fru Maria. Det var kärleken till klättringen, naturen och äventyret som förde dem samman och som utgjorde stommen i deras relation. Tillsammans gjorde de många oförglömliga turer och bestigningar. På senare år blev sommarstugan vid Båven som de skaffade tillsammans en fin samlingspunkt för hela familjen.

Jack var som ledare omtyckt, trygg, lugn och någon att lita på. Han var stolt över att ha fått upp alla deltagare i en grupp till toppen på berget Huascaran i Sydamerika. Bland oss svenska klättrare är han inte minst känd för att ha lett den första lyckosamma helsvenska Mount Everest-expeditionen år 1991. Han spelade också en avgörande roll som rådgivare för den andra norska Mount Everest-expeditionen 1994.

Jack höll i alla år kontakten med sina norska fjällvänner och var medlem i Norsk Tindeklub. Samtidigt var han en centralgestalt inom den svenska klättringen, där han 1997 blev den förste svenska generalsekreteraren i Svenska Klätterförbundet. Jack var med och startade förbundet 1973 och detta har sedan växt med tusentals medlemmar.

Vi kommer att sakna vännen Jack, men aldrig glömma honom.

Tomas Carlström, Bengt Hansson, Ewa Hellström-Boström, Lars Cronlund med flera gamla vänner

Jack Berg (till vänster) och Thor Kleppen runt 1963. På den tiden fanns inte selar utan man knöt repet runt bröstet. Foto Ewa Hellström-Boström