Krönika: Klättra vidare med närvaro i kristider

Klättring i sommarvärme nere i dalen. Foto: Jesper Wåhlstedt.

Jag beskriver mig själv som en #passionateskier, en skidåkare som tog steget ut på berget tack vare att jag upptäckte klättringen på nytt. Att klättra har hjälpt mig att bli en bättre och mer medveten skidåkare i den terräng som kräver mer utrustning än bara skidor och lavinutrustning.

Torsdagen den 12 mars 2020 stängde skidsystemet i Engelberg, den lilla alpbyn i Schweiz där jag bott vintertid de senaste åren. Likt många andra så har jag förlorat jobb, viktiga projekt och kastats in i en osäkerhet som egen företagare och entreprenör.

Mina resor hem till Sverige ställdes in allt eftersom och till sist så bestämde jag mig för att stanna kvar några veckor i Engelberg och släppa oro, panik och stress. Jag valde att klättra vidare med närvaro i kristider. Idag, en och en halv månad senare, så känner jag mig lugnare, fysiskt starkare och mer frisk efter all den tid som jag spenderat ute i naturen.

Första gången jag kom i kontakt med klättring var som barn. Andra gången via en utbildning till Friluftsledare. Tredje gången för att jag bestämde mig för att utmana mina största rädslor för höjder. Det var tredje gången som jag började klättra aktivt. Jag längtade då efter att kunna göra fler bergsturer på skidor, men valde ofta bort de större äventyren för att jag var rädd för höjder. Än idag kan jag känna rädsla när jag klättrar. Men gränserna flyttas ju mer jag tränar.

Som skidinstruktör, skidguide och livsglad skidåkare trodde jag aldrig att jag skulle säga att klättring är något som jag numera längtar efter vintertid. Klättring är inte längre en säsongsaktivitet för mig. Tack vare fantastiska träningsanläggningar och klippor kan vi klättra året runt i Sverige.

Till dig som inte vågar klättra, prova utan prestationskrav, gör det för att du är nyfiken och vill upptäcka. Vi har en mängd duktiga instruktörer i Sverige som kan hjälpa dig att nå dina drömmars höjder. Och till dig som redan klättrar, fortsätt inspirera andra genom att följa din inspiration!

Med värme från bergen från en passionerad skidåkare, till idag också klättrare.

Foto A Adolfsson

Johanna Nygård

Passionerad skidåkare som älskar träning och aktivitet utomhus. Är utbildad skidinstruktör och klätttrare. Medlem i Nacka Värmdö Klätterklubb och Klätterförbundets Accesskommitté.

Skriv vår nästa krönika

Har du en åsikt som du vill få uttryck för eller vill berätta om en rolig eller intressant händelse? Ta kontakt med nyhetsredaktören för mer information.

Tidigare krönikor