Ny 8c av Wulf – 8b av Amann

Stefan Wulf på The way of the Postman (8c) vid Tullboden. Foto: Petter Ulmert

På västkusten råder rena sändarfesten i de högre graderna.

Bland annat har Stefan Wulf gjort förstabestigningen av en ny 8c vid Tullboden och Katrin Amann har skickat sin första 8b.

Stefans nya led, och en av Sveriges få 8c, fick namnet The way of the Postman och ligger vid Tullboden i Bohuslän.

Han hittade linjen för tre år sedan och bultade den 2018.

– Då var jag på den i 10-12 dagar. Förra året blev ett mellanår med sämre väder och sedan blev jag skadad. I år har jag enbart kört den här leden. Det var roligt att få ned den till slut, berättar han.

The way of the Postman följer en arête och är överhängande. Teknisk och intensiv klättring med hala fotsteg, mycket precision och kompression utlovas.

Den är extremt komplex och greppen är sjukt dåliga, man måste ha ett jäkla flyt. Det räcker inte med att vara fingerstark. Man måste bli vän med leden. Jag har tränat en del marklyft och knäböj, det hjälpte mig att få tryck på fötterna och stå på smear.

Stefan tvekade aldrig över graden.

Jag har gjort ett gäng 8b+ och 8b och den här är hårdare än något annat som jag gjort och det har tagit mycket längre tid. När jag väl satte leden fick jag verkligen jobba hårt, berättar han.

Tidigare landslagskvinnan Katrin har flyttat från Eskilstuna för att studera i Göteborg och har plötsligt fått lite fler berg och leder att välja på i närområdet.

Förra veckan gjorde hon Jesus Christ Superstar (8b) på Svanvik.

Min första 8b. Det kändes väldigt kul och lite overkligt för att jag var så nära att falla i slutet, berättar hon.

Jag hade prövat leden några gånger för 1,5 år sedan och började nu igen i mars. Jag gjorde den på min fjärde tur till Svanvik. En väldigt fin led som börjar på en hylla, men det är så värt att gå upp dit för att köra den!

Katrin Amann på Jesus Christ Superstar (8b).

 

 

 

En annan som gjort Jesus Christ Superstar i april är Olof Morsing, som dessutom har sänt Sagan om ringen (8b), också på Svanvik, samt Kejsaren (8a+) på Korpaberget.

Martin Idegren har deltagit i sändartåget på Svanvik genom att göra All hell breaks loose (8b) och Gumminacken (8a+).

Axel Hultqvist tangerade sitt personbästa när han den 17 april satte Said Belhajs gamla led Barbro (8b+) på Svanvik. Se filmen nedan.

– Det var najs, det kändes jättebra, säger Axel.

Barbro stod tidigare som 8b, men ett nyckelgrepp gick sönder för några år sedan.

Kruxet är betydligt mycket hårdare numera. Nästa krux blev också hårdare eftersom man använde nyckelgreppet som steg och steget har ju försvunnit. Jag var nära att göra leden innan greppet gick sönder, sedan lade jag på den is. Nu tog det tre helger på raken för att få den.

Västkusten har haft perfekt klätterväder de senaste veckorna, vilket har bidragit till sändarfesten.

Jag har aldrig sett så mycket folk utomhus här som de här veckorna. Jag har mest varit på Svanvik, men när man har pratat med andra känns det som om det varit mycket folk överlag. Det är roligt att klipporna nyttjas, säger Axel Hultqvist.

Landslagsmannen Hannes Puman, som i likhet med Katrin Amann har flyttat till Göteborg från Eskilstuna, har också sänt en herrans massa leder och problem. Den listan är så lång att vi ber att få återkomma.