2019: Free Solo, 9a, 8B+ och Kebförare

2019 var ett händelserikt år i nyhetsrapporteringen på Bergsport.se. Klättrare som Linda Sjödin, Matilda Söderlund och Hannes Puman flyttade fram positionerna utomhus.
På tävlingssidan tog klättringen ytterligare ett steg närmare till att bli en fullvärdig OS-gren. Vi har tidigare berättat om klätterlandslagets insatser under förra året, bland annat Hannes Pumans och Samuel Wingårdhs finalplatser i VM respektive JVM.

Linda Sjödin.
På klippor utomhus gjordes flera anmärkningsvärda prestationer. Linda Sjödin blev den första svenskan och en av få kvinnor i världen att bouldra 8B+ när hon gjorde New Base Line i Magic Wood.
Hannes Puman satte sin första 9a och därefter blev Matilda Söderlund den första svenska kvinnan att göra detsamma.
Said låg verkligen inte på latsidan och reste runt i olika länder, satte upp nyturer och besökte nya klippor. Dessutom gjorde han ännu en 9a, denna gång i Gorges du Loup i södra Frankrike.
Alpinisten Fredrik Sträng gjorde sitt fjärde försök att bestiga K2, men tvingades vända på 8000 meter. Hemma i Sverige gjorde Henrik Westling och Magnus Jensen Stora Syltraversen på rekordtiden två timmar och 45 minuter.
Tove Alexandersson.
Det skidalpina landslaget gjorde ett fint VM i början av 2019 och fick imponerande placeringar, tyvärr blev det inga medaljer. Mot slutet av året stod det klart att landslaget förstärks med Tove Alexandersson, som är flerfaldig världsmästare i andra sporter.
Den Oscarsbelönade filmen Free Solo var ett stort diskussionsämne under fjolåret, vilket avspeglade sig i statistiken över de mest lästa artiklarna 2019:

  1. Free Solo-filmen visas i Sverige
  2. Rekordhög klättervägg byggs i Köpenhamn
  3. David Lama saknas efter lavin i Kanada

För det mesta brukar vi människor skumma igenom artiklar, men ibland tar vi oss tid att läsa och begrunda i lugn och ro. Mest tid lade Bergsportläsarna på artikeln ”Det finns ingen säker klättring”, ett referat från ett samtal om risk som hölls i samband med lead-SM hösten 2018.
När det gäller access dominerades nyhetsflödet på Bergsport.se av konflikten kring Kullaberg i Skåne. Länsstyrelsen vill införa stränga restriktioner för klättring. Svenska Klätterförbundet och Klätteraccess Syd skickade tillsammans ett omfattande remissvar till länsstyrelsen.

Den nya Kebföraren.
I Luleå kom den populära tävlingen Luleå DWS Challenge tillbaka efter att ha legat nere i några år, en välkommen come back!
Klätterförbundet stöttade tillkomsten av en ny förare för Kebnekaise. Det hade gått 36 år sedan den förra guideboken gavs ut! Föraren säljs nu i förbundets egna webshop, som lanserades i somras.