"En tuff och lärorik säsong för landslaget"

Det svenska klätterlandslaget i Kina. Från vänster: Kristoffer Lindbäck, Fredrik Serlachius, Linda Sjödin och Hannes Puman. Foto: Oskar Norberg Lundmark
2019 gav kanske inga drömresultat för det svenska klätterlandslaget, men det blev en lärorik, rolig och ovanligt lång säsong. Förbundskaptenen Björn Strömberg recenserar det gångna året.
Björn beskriver säsongen som intensiv med nästan 50 världscup- och VM-starter.
Det har varit en tuff säsong på många sätt. På grund av kvalet till OS så ändrades tävlingsplaneringen flera gånger under året och det var också fler tävlingar än någonsin på andra kontinenter, främst Asien, vilket medför mer planering och förberedelser, säger han.
Några av höjdpunkterna var Hannes Pumans finalplats i lead-VM i Japan, Samuel Wingårdhs finalplats i junior-VM i boulder i Arco och debutanten Daniel Nygrens sjundeplats i para-VM.
Men det har tyvärr varit en del ”stolpe ut” internationellt. Flera atleter, exempelvis SM-vinnaren Kajsa Rosén och Linda Sjödin, hade kunnat nå semifinal. Hannes har nästan rekord i att vara ett grepp från semi i både boulder och lead.
Vi har också haft en spännande höst med fina placeringar på NM av bland annat Linda och Ymer Alber. Det bådar gott inför 2020!
Hannes tävlar i China Open.
Under hösten ställde Hannes Puman även upp i inbjudningstävlingen China Open i Guangzhou. Formatet var combined, det vill säga alla tre grenar, och Hannes kom på fjärde plats.
Väldigt kul, man fick klättra mycket. Organisatören stod för mat och boende så alla bodde på samma ställe och det var kul att lära känna de som var där, berättar Hannes.
Björn Strömberg, tillsammans med coacherna Emma Hawke och Oskar Norberg Lundmark, vässar nu strategin inför nästa säsong. Han vet flera saker som kan förbättras.
Träningen behöver bli mer effektiv och anpassad till vad atleterna kommer att utsättas för. Förbättrade upplägg, metoder och analysverktyg som träningsdagbok. Bättre taktik samt att bygga upp en psykologisk kapacitet där vi alla tror att vi kan slå vem som helst på WC, säger han.
Vi har inte samma förutsättningar som de stora nationerna men vi har möjlighet att tillsammans förbättra oddsen. På denna resa kommer vi att behöva hjälp av sponsorer och tillgång till hallar med kvalitativa boulders och leder på en väldigt hög nivå. Vi vill helt enkelt skapa bättre förutsättningar för våra atleter att möta de bästa i världen, både ekonomiskt och träningsmässigt.
Vad är du mest förvånad eller imponerad över?
Jag skulle inte säga att jag är förvånad men nu har vi fått se live att flera av våra atleter har den kapacitet som krävs för att slå sig in i semifinal på WC. Jag är oerhört imponerad av hur de är som personer, hur de stöttar varandra och verkligen är öppna för att lära sig och bli bättre vid alla tillfällen. Jag är också otroligt imponerad av coachernas engagemang och den tid de lägger på uppdraget, helt ideellt.
Nästa år går klättring in i OS, mediebevakningen kommer öka, sporten kommer växa och möjligheterna öka. Vår vision är att vi 2025 skall vara en klätternation att räkna med på den internationella arenan, säger Björn Strömberg.
FOTNOT: Om du har något att bidra med eller har kunskap om företag som vill vara med och stötta landslaget, hör av dig till landslag-sport@klatterforbundet.se.