Alex Honnold med på Nobelveckan i Göteborg

Photographs © 2018 National Geographic Partners, LLC. All rights reserved.

Hur hanterar Alex Honnold rädsla? Den frågan lär diskuteras den 9 december när den kände klättraren besöker Nobelveckan i Göteborg.

Alex Honnold är inbjuden som föredragshållare och paneldebattör till Svenska Mässan i Göteborg. Temat är ”Into the unknown”. Nobelpristagare, forskare och andra inbjudna försöker ge perspektiv på hur ovisshet och risk påverkar vårt samhälle, vår kultur och vårt dagliga liv.

På förmiddagen håller Alex Honnold och filmaren Elizabeth Chai Vasarhelyi ett föredrag om den Oscarsbelönade filmen Free Solo och berättar bland annat om inspelningen och hur filmteamet var tvungna att förhålla sig till risken för att en dödsolycka skulle ske.

På eftermiddagen ställer Alex Honnold upp i en paneldiskussion tillsammans med Armita Golkar, psykologiforskare vid Karolinska Institutet och anknuten forskare vid Stockholms universitet.

Hon disputerade 2013 med avhandlingen ”Learning not to fear: Extinction, erasure, and the recovery of fear memories”. Temat för Honnolds och Golkars samtal på scen är ”To fear or not to fear?” och kommer att kretsa kring vad som är rädsla, hur man kan hantera den och varför man blir rädd.

Evenemanget arrangeras av Nobel Media, ett av företagen i Nobelsfären och som bland annat sköter mediearrangemang kring Nobelpriset. Biljetterna är slutsålda, men evenemanget streamas live, se nedan.