Said Belhaj gör ännu en 9a

Said gör ett knälås bakom en av tuforna på Trip Tik Tonik. Foto: Mehdi Allam

Said Belhaj kan lägga till ännu en knallhård led på meritlistan: Trip Tik Tonik (9a) i Gorges du Loup i södra Frankrike.

Klätterproffset och ständige kringfararen Said är tveklöst Sveriges bäste sportklättrare utomhus med 11 stycken 9a och en 9a+ (Papichulo i Oliana) på sitt CV.

Den 1 november redpointade han sin elfte 9a, Trip Tik Tonik i franska Gorges du Loup. Se filmen nedan, gjord av Mehdi Allam.

Said klättrade mycket i Gorges du Loup för 10-15 år sedan. I våras var han på klätterresa i Marocko och satte upp nyturer (trad och storvägg) tillsammans med kompisen Sean Villanueva. Då träffade han några fransmän från Nice som rekommenderade Trip Tik Tonik.

Leden bultades av förstabestigaren Cedric Lo Piccolo och hade tidigare några ditlimmade grepp. Då låg graden kring 8c+.

– De limmade greppen föll av med tiden och leden blev då helt naturlig och hårdare. Numera är den en klockren tufaled till 100 %. Det var allt jag behövde höra, säger Said Belhaj.

– Jag befinner mig just nu i Banja Luka i Bosnien för klättring, kultur, musik, foto med mera. Turen går sedan vidare till Makedonien, Bulgarien, Rumänien och avslutas i Polen. Hittills grymt bra klättring ihop med välkomnande locals, god mat, traditionell livemusik överallt. Vad mer kan man begära?

Matilda Söderlund är tillbaka i Sverige efter tre veckor i Frankenjura. Vi har tidigare berättat att hon redpointade The Elder Statesman (9a) och The Last Rites (8c+), men det är definitivt värt att nämna att hon under resan även gjorde 8c-lederna Superskunk och One Piece.

Landslagsklättraren Hannes Puman har varit ganska upptagen med tävlingar den senaste tiden, men har hunnit avverka en drös leder utomhus, såväl bultat som kilsäkrat. I Italien och Slovenien gjorde han ett flertal leder från 8a till 8b+ och tillsammans med Erik Massih klättrade han Gelbe Mauer på Cima Piccola i Dolomiterna, en cirka 400 meter lång och ihållande sportled med flera replängder kring 7a/7a+.