Linda Sjödin första svenskan att göra 8B+

Linda på New Base Line (8B+).
Linda på New Base Line (8B+).
Den 7 september satte Linda Sjödin problemet New Base Line (8B+) i Magic Wood, en av de största bedrifterna i svensk bouldering hittills.
Jag hoppas att fler vill utmana sig själva, det finns ju andra i Sverige som också kan klättra de här graderna, säger hon.
Det har varit ett händelserikt år för 26-åriga Linda från Stockholm. Under sommaren var hon med i världscupen i bouldering, sedan gjorde hon 8B+ och kort efter det tog hon SM-silver.
Hon lade märke till New Base Line under ett besök i Magic Wood för tre år sedan.
Min bror höll på med ett problem precis nedanför och då såg jag en kille som jobbade på New Base Line. Min bror sade ”den där borde du känna på i framtiden”. Sedan dess har han och min pojkvän tjatat lite på mig och jag har varit och tittat på den flera gånger. Jag tyckte från början att den såg väldigt fin ut och att den verkade passa mig. Den är överhängande och det är crimpigt och axligt, säger Linda.
I juni åkte hon till Magic och började arbeta in problemet. Redan första gången gjorde hon alla flytt utom ett, som dock var det hårdaste.
Det kändes görbart och jag blev väldigt förvånad, jag hade inga förväntningar alls, berättar hon.
I mitten av augusti åkte hon till Schweiz igen med enda syfte att sätta New Base Line. Tre veckor senare gick den ned.
Vad kände du direkt efteråt?
En väldig lättnad! Först blev jag så himla förvånad. Vi hade i princip bestämt oss för att åka hem dagen därpå, men vi hade inte bokat biljetter. Det hade regnat i två dagar, det regnade på morgonen och uppvärmningen kändes inte så bra. Och så kändes det helt perfekt när jag klättrade. Jag gjorde ett försök och det kändes jättebra. Sedan satte jag den på andra försöket. Jag var inte ens pumpad. Himla sjukt!
En vecka efter att Linda Sjödin (längst till vänster) gjort 8B+ tog hon silver på boulder-SM i Akalla. Foto: Petri Paananen
Och när du kommit hem tog du SM-silver i bouldering!
Ja, det blev det också. Det var kul. Jag kände mig lite ringrostig efter att ha varit ute och klättrat en enda boulder i tre veckor, så självförtroendet var inte på topp och det var ovant att vara på plast igen. Men det kändes ganska bra när jag klättrade och var väldigt roligt.
Innan Linda satte New Base Line hade hon bouldrat 8A som hårdast. Ingen svensk kvinna har tidigare klättrat varken 8B eller 8B+, kanske inte heller 8A+. Bland svenska män är det ytterst få som gjort 8B/8B+.
Lindas prestation har även uppmärksammats internationellt. Endast ett tiotal kvinnor i världen har klarat av 8B+.
Jag började klättra 2011 när jag var 19, men det var inte så seriöst. För ungefär fyra år sedan började jag träna för att bli duktigare, berättar hon.
Vad har du för mål?
Bra fråga, säger hon och skrattar.
Jag fokuserar mest på att bli duktigare tekniskt. Jag har alltid haft lätt för att bli stark, men har kanske legat efter i själva klättringen. Det senaste året har jag blivit bättre tekniskt och på att stå på fötterna tycker jag.
Har du hållit på med någon annan sport tidigare?
Ja, jag tävlade i bowling fram tills jag var 15-16.
Just nu har Linda ett förlängt sabbatsår från läkarstudierna på Karolinska Institutet. Tanken var att satsa på klättringen och bland annat testa större tävlingar.
Att tävla är kul, men svårt. Det finns många moment i tävlandet som jag inte är van vid. Det är svårt att få ut allt man har på en tävling, det är en lång väg att gå för att bli riktigt bra.
Tänker du fortsätta med tävlandet?
– Ja, till våren ska jag försöka kombinera studier med att tävla i den mån det är möjligt.