Hannes Puman gör 9a i Céüse

Hannes Puman på La Cadre Nouvelle (9a). Foto: Kristoffer Klev
Hannes Puman på La Cadre Nouvelle (9a). Foto: Kristoffer Klev
Under de lediga dagarna mellan två världscuptävlingar passade Hannes Puman på att besöka Céüse. Där gjorde han sin första 9a, La Cadre Nouvelle, men också Mr Hyde (8c+).
Hannes åkte till Céüse i sydöstra Frankrike i juli, i skarven mellan världscuptävlingarna i Chamonix respektive Briançon.
Jag var där med Alexander Megos och Margo Hayes. Vi hade bara två klätterdagar så jag försökte klättra så mycket som möjligt och testa många olika leder, berättar han.
Den första dagen gjorde han Mr Hyde (8c+), som han hade känt lite på under en tidigare resa.
Jag doggade igenom den en gång utan att göra kruxmovet och blev förvånad när jag klarade den på nästa. Mr Hyde var svår för mig eftersom kruxet är ganska konstigt. Man kan göra på lite olika sätt men man stoppar in sin fot i ett hål och gör ett långt move på krimpar.
Hannes betvingar kruxet på Mr Hyde (8c+). Foto: Kristoffer Klev
Nästa dag var många leder upptagna. Hannes träffade vännen Marco Zanone, som höll på att projektera La Cadre Nouvelle (9a), och bestämde sig för att testa samma led.
Leden börjar med en relativt lätt och pumpig sektion. Därefter har man en bra vila och sedan kommer det hårdaste kruxet som är långa drag på bra krimpar med dåliga fotsteg.
Högre upp väntar ännu ett krux, en underclingtravers och återigen dåliga steg (se bilden högst upp).
Under mitt press hade jag glömt bort stor del av fotbetan vilket gjorde att passagen blev ganska desperat. Som tur var kommer en bra vila efter. Sista kruxet är på tunna tvåfingerpockets, Marco ramlade där på sitt press innan. Jag krimpade de små pocketarna hårt och det kändes inte så farligt, berättar Hannes.
Leden slutar med en klassisk Céüseslabb. Jag hade inte testat den innan när jag kom från backen. Drew från USA fick ta över säkringen så att Marco kunde skrika beta ordentligt. Jag var väldigt nära att ramla men lyckades hålla ihop det. Blev väldigt förvånad!

Céüse är en världskänd klätterdestination, inte minst sedan 2001 då Chris Sharma satte upp Realization (9a+). ”Ett fantastiskt ställe”, tycker Hannes Puman.
– Dagarna handlar mest om att klättra och att äta. Jag brukar inte ha så många vilodagar när jag är på tur och om man går anmarschen mer än en vecka i rad är det lätt att bli lite sliten. Men verkligen ett guldställe. Fin solnedgång varje dag och så finns det en getostaffär som har väldigt god ost!