Stämningen i topp på Luleå DWS Challenge

Karina Tommik vann damklassen. Foto: Niklas Engman
Deep Water Solo-tävlingen i Luleå är tillbaka. Tävlingen hölls i mitten av augusti i Norra hamn i centrala Luleå och många förbipasserande passade på att testa klättring.
Luleå DWS Challenge är en anrik tävling som brukade arrangeras årligen, men senast hände det 2012. Så det var en välkommen återkomst när Luleå Klätterklubb nu bjöd in till tävlingen igen.
–  Förra gången DWS:en hölls var för sju år sedan. Då hade jag klättrat i några månader. Det var fantastiskt kul och den tävlingen är fortfarande ett av mina allra starkaste klätterminnen. Efteråt var jag totalt såld på klättring, berättar Kristoffer Lindbäck, som nu i augusti var med och arrangerade tävlingen.
– Det känns väldigt kul att vi kan ge tillbaka till klättringen. Har vi bara inspirerat en klättrare till samma känsla som jag upplevde då, så har det hela varit värt det! Stort tack till alla som ställde upp före, under och efter eventet. Det hade inte gått utan er.
Foto: Erik Hult
Luleå DWS Challenge pågick under en helg med start på fredagen den 17 augusti, då alla som ville fick testa att klättra.
– 50 personer, från barn till vuxna, provade på. För de som inte ville bli blöta fanns även ett topprep. Efter det hölls en speedtävling på prova på-lederna. På lördagen var det dags för själva huvudtävlingen med två kvalleder för damer respektive herrar. De åtta bästa gick vidare till finalen.
Solen sken och stämningen de båda dagarna var hög, enligt Kristoffer Lindbäck.
– Graden på lederna varierade från 6a upp till åttor i finalen. Man får även räkna in den mentala graden då man är elva meter ovanför vattnet!

Resultat, Luleå DWS challenge 2019

Damer

  1. Karina Tommik
  2. Tove Wåhlin
  3. Jurate Kumpiene

Herrar

  1. Kristoffer Lindbäck
  2. William Persson Eriksson
  3. Fredrik Brännström