Hannes Puman #8 i VM i Japan

Hannes Puman i semifinalen. Foto: IFSC

Hannes Puman blev på torsdagen den förste manlige klättraren från Sverige som lyckades ta sig till VM-final.

Det är sjukt bra. Jag hade inte riktigt förväntat mig det. Jag är väldigt nöjd, säger han till Sveriges Radio P4 Sörmland.

Hannes slutade på åttonde plats i lead. Det är den bästa svenska VM-placeringen sedan Matilda Söderlund kom på sjätte plats i VM i Paris 2012.

Förbundskaptenen Björn Strömberg är lyrisk:

– Det här är jättestort. Hannes har haft en ganska tuff säsong. Siktet har varit inställt på OS, men han har tyvärr inte fått de resultat som han hoppats på, säger Björn.

– Hannes har en otroligt hög kapacitet, man vet att det kan smälla till. På världscupen i Briançon för tre veckor sedan kom han ju trea i kvaltävlingen. Otroligt skönt att han fick till det nu, framför allt på VM som ju är den största tävlingen.

Att komma till en VM-final betyder mycket både för självförtroendet och rutinen.

– Erfarenhetsmässigt är det otroligt viktigt. Det handlar om att bli van och känna en trygghet så att man kan prestera i just den situationen. Hannes gjorde det väldigt bra, jag är imponerad. Han klättrade semifinalen på förmiddagen, vilade några timmar och var sedan tvungen att ladda om. Finalen var oerhört jämn och spännande, ingen gjorde några misstag. Hannes visade att han inte är särskilt långt från världens bästa.

Under onsdagen och torsdagen uppmärksammades Hannes Pumans framgångar av bland annat Sveriges Radio och SVT.

Superkul att klättring uppmärksammas. Om det går bra i en idrott och det syns i media, då vet vi att intresset för sporten ökar, säger Björn Strömberg.

VM hålls i Hachioji, som ligger i utkanten av Tokyo. Över 250 deltagare från hela världen tävlar i bouldering, lead, speed och det nya formatet combined.

För ett par dagar sedan avverkades bouldertävlingen. Hannes Puman och Fredrik Serlachius tävlade för Sverige och kom på plats 37 respektive 74. Hannes deltar i alla grenar, medan Fredrik bara deltar i boulderingen.

Det speciella med årets VM är att det även är den första av tre tävlingar då man kan kvalificera sig för OS.

På lördag hålls speedtävlingen. Och på söndag kämpar de 20 bästa VM-klättrarna mot varandra i kombinationstävlingen combined. De sju bästa i combined får i sin tur en biljett till OS.

Björn hoppas att Hannes Puman tar sig till combined, möjligheten ökade i alla fall markant efter dagens åttondeplats i lead. Men poängberäkningen sker enligt ett system som gör att de bästa placeringarna premieras extra mycket, så Hannes chanser är svåra att bedöma.

– Allt hänger på speed. Ett bra eller kanske till och med hyfsat resultat där så har Hannes goda chanser att nå topp 20.

 

Resultat, lead (herrar)
 1. Adam Ondra, Tjeckien
 2. Alexander Megos, Tyskland
 3. Jakob Schubert, Österrike

8. Hannes Puman, Sverige

Resultat, lead (damer)
 1. Janja Garnbret, Slovenien
 2. Mia Krampl, Slovenien
 3. Ai Mori, Japan

Kompletta resultat

Resultat, boulder (herrar)

 1. Tomoa Narasaki, Japan
 2. Jakob Schubert, Österrike
 3. Yannick Flohé, Tyskland

37. Hannes Puman, Sverige
74. Fredrik Serlachius, Sverige

Resultat, speed (herrar)

 1. Ludovico Fossali, Italien
 2. Jan Kriz, Tjeckien
 3. Stanislav Kokorin, Ryssland

79. Hannes Puman, Sverige