Matilda Söderlund gör två 8c i Tyskland

Matilda Söderlund på Klondike Cat. Foto: Sammy Dahlman
Matilda Söderlund fick en kanonstart på utesäsongen: två 8c i tyska Frankenjura.
Det var i april som förra landslagskvinnan Matilda och Sammy Dahlman, känd för att ha gjort mängder av hårda boulders runtom i Sverige, besökte det stora och klassiska klätter-området.
Förutom att klättra en massa annat satte hon Klondike Cat och Solitary Man, båda 8c.
– Solitary Man tog tre försök, berättar hon.
Hemma i Sverige har I Scottlinjen (8b+) på Dyviksudd utanför Stockholm fått ännu en repetition. Den här gången av Fredrik ”Sydde” Sydstrand.
I grannländerna har det också skett bestigningar som är mer än värda att nämna. Norskan Mari Augusta Salvesen har klättrat den kilsäkrade sprickan Ronny Medelsvensson (8b) i Jøssingfjord, en tidigare aidled som friklättrades av Christer Jansson och Erik Massih 2014. Enligt bloggen Drammensgranitt är Mari den första kvinnan i Norden som sätter en led av den graden på egna säkringar.
I Finland har Tomi Nytorp gjort förstabestigningen av Privatvägen (8c+) i Antby, en av världens svåraste tradturer och en led som Tomi har projekterat i 20 år.
– Visuellt är den väldigt vacker, under ett flertal meter finns inget annat än slät klippa på båda sidor av sprickan. Jag var så trött när jag hade sänt leden att jag inte klarade av att rensa den direkt efteråt, berättar Tomi i en lång intervju för 27Crags.
https://www.instagram.com/p/BxsfegIj9Q3/