Aleksej Jaruta utan skor i Frankenjura

Aleksej Jaruta i Frankenjura. Foto: Wolfgang Schuessler/frankenjura.com
Aleksej Jaruta från Göteborg har varit i tyska Frankenjura och gjort några av de hårdaste barfotabestigningarna i området hittills.
Japp, ni läste rätt. Han klättrade upp till 8b utan skor.
Sajten frankenjura.com berättar om Aleksejs imponerande ticklist:

  • Feuerball (8b), redpoint
  • Primeur de Luxe (8a+/8b), redpoint
  • Fingerfood (8a+), redpoint
  • Lochverstärker (Lochverbesserer) (7c+), flash
  • Rockpalast (7c), on-sight
  • Oase (7b+/7c), flash
  • Unplugged (7b+), on-sight
  • Schwarze Magie (7a+/7b), on-sight

Exakt varför Aleksej bestämde sig för att strunta i skorna har vi inte lyckats klarlägga, men enligt replagskamraten Erik Massih kom Aleksej direkt från Fontainebleau där han mest klättrat barfota och sedan fortsatte det av bara farten.

Aleksej. Foto: Erik Massih
Barfotaklättring är faktiskt en egen liten nisch i Frankenjura. Sven König, som driver frankenjura.com, började 2017 att marknadsföra barfotaklättringen i området.
– Vi har skapat en egen graderingsskala för barfotaklättring. Att klättra utan skor är ju inte detsamma som att klättra med skor. Jag ser klätterskor som ett artificiellt hjälpmedel. Barfotaklättring kräver mer fotstyrka, större skicklighet i att använda tårna och dessutom mer kreativitet och planering. Det kan bli lättare utan skor, men på hårdare leder blir det svårare eftersom man behöver uthållighet på små steg, berättar Sven König.

Aktuella barfotabestigningar i Frankenjura
Det är omöjligt att hinna rapportera om alla prestationer som Aleksej Jaruta tillryggalägger (boulder, trad, sport, big wall), men vi måste passa på att nämna hans kilsäkrade nyturer i Bohuslän förra året.

Aleksej på Monomani (8b+) på Keberget i Bohuslän. Foto: Richard Ekehed
Aleksej satte då upp Mithrandir (9-, 8a) på Ulorna och Cox Orange (9, 8b) på Vrångarö.
Och inte nog med det. I augusti gjorde han förstabestigningen av Monomani (9/9+, 8b+) på Keberget, en led som därmed blev en av de svåraste kilturerna i Sverige.
– Äntligen hade jag vinden i ryggen och var kapabel till att hålla ihop det på Ulebergshamnsprojektet. Det blev en utdragen kamp spridd över ett flertal guldiga morgonsessions med Richard (Ekehed, reds anm). Värmeslag och sönderjammade tår har också sitt kapitel i sagan, skrev Aleksej på Instagram.