Jacopo Larcher gör världens svåraste tradtur

Jacopo Larcher under ett av många topprepsförsök på Tribe. Bilden är från videon längre ned i artikeln, filmad 2017. Foto: La Sportiva/Youtube
Den italienske klättraren Jacopo Larcher har gjort förstabestigningen av ”Tribe” i Cadarese, en led som kan vara världens första 9a på egna säkringar.
Historien bakom Tribe började för sex år sedan då Larcher besökte Cadarese för första gången.
– I början kändes den helt omöjlig, men jag blev besatt av hur vacker linjen var och fortsatte att försöka i hopp om att hitta en lösning, berättar han på Facebook.
Han återvände och gjorde försök efter försök. Ofta var han ensam.
– Jag trodde det var möjligt, trots att jag lyckades göra de sista två moven bara för ett par veckor sedan, och till slut lönade sig ihärdigheten. Den har lärt mig att vi alltid måste tro på våra drömmar, oavsett vad, även om folk säger att man är galen.
Cadarese ligger i norra Italien, nära gränsen till Schweiz, och är ett litet paradis för sprickklättring. Lederna är ofta 20-25 meter långa, precis som Tribe.
Någon grad har Larcher inte velat ge den nya leden. Men han har sportklättrat 9a+ och klättrat många svåra tradturer, bland annat Dave MacLeods Rhapsody, och tycker att Tribe är det svåraste han någonsin gjort. Så graden ligger säkerligen kring 9a.
En av de som säkrat Jacopo Larcher på hans numera avverkade projekt är den svenske klättraren Erik Massih.
– Det var i september 2017. Jag och Jacopo hade tänkt klättra i Dolomiterna, men det snöade och var dåligt väder så vi åkte till Cadarese i stället. Jag ville göra Mustang, en klassisk 8a-spricka, och han ville känna på sitt projekt. Han testade flytten och var inte säker på om det skulle gå, berättar Erik, som är imponerad över Jacopos målmedvetenhet.
– Det är coolt. Framför allt att fortsätta tro att det ska gå, när det för ett par år sedan var så många delar som saknades. Vissa har visionen och kan fortsätta tro att det går om man bara försöker.
Intervju med Jacopo Larcher i Rock and Ice

Världens svåraste kilsäkrade leder

1. Tribe (?), Cadarese, Italien
2. Blackbeard’s Tears (8c+), Redwood Coast, USA
Meltdown (8c+), Yosemite, USA
Pura Pura (8c+), Valle dell’Orco, Italien
Recovery Drink (8c+) Jøssingfjord, Norge
Rhapsody (8c+), Dumbarton Rock, Storbritannien
3. Magic Line (8c/+) Yosemite, USA
Källa: 99boulders