Klättring föreslås till OS i Paris 2024

Klättringen smyger sig allt närmare till att bli en fullvärdig OS-sport. Nu vill Frankrike att klättring ska finnas med på OS-programmet i Paris 2024.
De franska OS-arrangörerna gav beskedet vid en presskonferens på torsdagen.
– Om det finns ett hem för sportklättring så är det här i Frankrike och vi vet att hela klätterkollektivet är redo, sade Pierre You från det franska klätterförbundet FFME.
Ett land som arrangerar OS har rätt att föreslå en handfull tillfälliga ”gästsporter”. Det slutliga beslutet fattas sedan av Internationella Olympiska Kommittén.
Vid OS i Tokyo 2020 kommer klättringen att göra sin OS-debut som just en sådan tillfällig sport. Och nu följer alltså Frankrike i Japans fotspår. De andra tillfälliga sporterna som föreslås till Paris 2024 är surfing, skateboard och breakdance.
I Tokyo måste klättrarna tävla i samtliga grenar: lead, boulder och speed. Sedan räknar man ut totalvinnaren. Formatet har fått en del kritik. De som tävlar i speed är ofta specialiserade och tävlar ofta enbart i den grenen, medan andra tävlingsklättrare är nischade på lead och boulder.
Frankrike föreslår ett annat upplägg – att speed separeras och blir en egen gren för sig, medan lead och boulder hålls som en kombinationstävling.
Mer information på IFSC:s hemsida