Jonas planerar nya leder i Malaysia

David och Jonas förbereder sig inför den sjätte replängden på Fever Dreams. Foto: Eliza Kubarska, Vertical Vision
För tre år sedan satte Jonas Wallin och David Kaszlikowski upp en nio replängders led i bergsmassivet Dragon’s Horns på ön Tioman i Malaysia. Nu har de spanat in nya projekt.
Jonas från Stockholm och polacken David åker till Malaysia i påsk och tillbringar tre veckor där.
– Vårt mål är att dels göra ytterligare en nytur på Dragon’s Horns sydtopp och dels försöka oss på att klättra en hittills icke bestigen topp som ligger en bit in i djungeln, berättar Jonas.
Dragon’s Horns består av två ca 700 m höga toppar som har liknats vid en drakes horn.
Två engelsmän gjorde år 2000 den första bestigningen av sydtoppen och klättrade delvis artificiellt. Leden friades senare av ett annat replag och den svåraste replängden blev 7c+. Sedan dess har fler leder tillkommit.
David Kaszlikowski och hans hustru Eliza Kubarska har varit där flera gånger och gjort nyturer, vilket Alpinist har rapporterat om. Se även filmen nedan.

I april 2016 gjorde David och Jonas Wallin den nya leden Fever Dreams (7c som svårast), denna gång på den tidigare orörda väggen Mumbar.
Att göra nya leder på Dragon’s Horn är ingen bagatell. Anmarschen är lång och kan innebära att man får hugga sig fram med machete genom den täta djungeln för att nå bergväggarna. Väl inne i djungeln måste man stå ut med värmen, luftfuktigheten, mygg, ormar, småkryp och monsunregn.

Jonas aidar sig uppför den sjätte replängden på Fever Dreams, med borrmaskin, hammare och bultar i selen. Foto: Eliza Kubarska, Vertical Vision
När David och Eliza var där 2011 tvingades de stanna vid en hängande standplats på grund av regnet, som tilltog och slutligen blev ett vattenfall som sköljde över dem. De fick problem att andas och blev snabbt nedkylda, men överlevde genom att skydda sig med ett tältskydd de hade med sig i ryggsäcken.
Det krävdes tolv dagar på bergväggen för David och Jonas att bulta och rensa Fever Dreams. De började med att klättra ground-up från backen och använde bland annat kilar, friends och skyhooks. En del bultar borrades på vägen upp, andra bultar borrades efter att de tagit sig upp och kunnat sätta fasta rep.
Jonas egen berättelse om leden

Fever Dreams, 7c (nio replängder, ca 250 m)

First Ascent: David Kaszlikowski & Jonas Wallin 16 april 2016
Pitch 1: 6c (trad)
P2: 6a+ (mix)
P3: 6b+ (mix)
P4: 7c (helbultad)
P5: 6c (helbultad)
P6: 7b (helbultad)
P7: 6c (helbultad)
P8: 7a+ (helbultad)
P9: 6a+ (helbultad)
Alla replängder har bultade ankare och man firar ned samma väg. På de brantare delarna kan man behöva klippa in sig i bultar på vägen ned. Förstabestigarna använde ett normalrack upp till Black Diamond #3, 16 quickdraws och två 60 m-rep.

Fever Dreams.