Landslaget rivstartar året

Nu är den nya landslagsorganisationen på plats och det har blivit en riktig rivstart på året. Den öppna ansökningsprocessen till landslaget resulterade i hela 46 st sökande från hela Sverige, Ingarö i öst till Akim i väst och Luleå i norr. Från den ansökningsprocessen blev sedan alla inbjudna till en uttagningshelg i Göteborg. Ansökningsprocessen och uttagningshelgen är en del i det nya sättet som landslaget arbetar med ökad transparens och tydlighet.
Under helgen den 12-13 januari samlades alla sökande i Fysiken Klätterlabbet Partilles lokaler för en intensiv uttagningshelg. Den nya landslagsorganisationen hade tillsammans med ledbyggare från Klätterlabbet förberett ett fullspäckat program för alla som hade ansökt till landslaget 2019.
-När vi planerade inför den öppna ansökningen spekulerade vi i att ett drömscenario vore 40 ansökningar, men att det inte var troligt, säger Landslagsledare Åsa Engström. När vi sedan märkte att vi kommer överträffa detta började vi frenetiskt planera för att alla ska få plats på uttagningshelgen. Det blev helt plötsligt ett ganska stort arbete, men samtidigt angenämt.

Avslutande samling innan hemfärd. Foto: Patrik Blom
Helgen började med en tävlingssimulering i boulder som skulle efterlikna kvaliteten som finns under europa- och världscup och även löpande intervjuer med coacherna. Söndagen fortsatte med intervjuer men också ledklättring och ett gemensamt arbetspass på speedväggen, vilket var väldigt uppskattat. Björn Strömberg, Huvudcoach som är baserad i Göteborg och jobbar på Klätterlabbet, la mycket av grunden i veckan innan helgen kunde sakta börja andas ut allt eftersom helgen fortlöpte.
-Sammanfattningsvis blev uttagningshelgen blev en fantastisk möjlighet för oss att träffa alla atleter och lära känna dem lite bättre. Det var kul att se den härliga stämningen som rådde i hallen under helgen, fortsätter Björn.
Betyder det att uttagningshelgen blir en årlig aktivitet?
-Ja, vi siktar på att ha en helg innan säsongen som är öppen för alla. Sen kanske formatet ändras något men i stora drag hoppas vi på att det kommer kännas igen till nästa år.
Hur kommer ni jobba framöver?
-Vi kommer behöva prata med, och testa, några av de sökande som inte kunde komma till uttagningshelgen och sedan sätta oss ner och göra en slutgiltig uttagning.  Helgen den 2-3 februari kommer den första samlingen äga rum på Bosön med teambuilding, tester, utbildning och planering inför säsongen 2019 och innan den ska såklart landslaget presenteras.  Alla som har ansökt till landslaget kommer få med sig någon feedback att jobba på och man är varmt välkommen att söka nästa år igen!
Är du nyfiken på att läsa mer om coacherna?