Free Solo-filmen visas i Sverige

Photographs © 2018 National Geographic Partners, LLC. All rights reserved.
Nu visas Free Solo, filmen om Alex Honnolds spektakulära solobestigning av Freerider på El Capitan, på flera biografer i Sverige.
Det är alpinisten och entreprenören Fredrik Sträng som köpt rättigheterna till filmen i Norden och som arrangerar filmvisningarna.
– Otroligt roligt att kunna göra det här, men det har varit mycket jobb. Det tog fyra månader bara att få licensen. Free Solo är den mest framgångsrika klätterfilmen hittills. Den är Oscarsnominerad och för två veckor sedan hade den dragit in 8 miljoner dollar i försäljning i USA, säger han.
Längre ned finns listan över de visningar som är klara. Fler visningar i Sverige, Norge och Danmark är uppbokade. Även Finland är på gång. Fredrik släpper datum och platser inom kort.
– Jag vill ha filmen till fler mindre orter, men då behöver jag klätterklubbarnas hjälp. Klubbarna får gärna höra av sig till mig, säger Fredrik.
33-årige Alex Honnold blev i början av juni 2017 den förste att friklättra El Capitan i Yosemite solo, det vill säga utan rep och säkringar. En prestation som vännen Tommy Caldwell har liknat vid soloklättringens motsvarighet till den första månlandningen.
Honnold började klättra halv sex på morgonen och var klar fyra timmar senare. Allt dokumenterades av ett filmteam. Han klättrade leden Freerider, vars svåraste replängd är 7c+.
– Den morgonen gick jag på autopilot. Jag parkerade på ett annat ställe än vanligt eftersom jag inte ville stöta på någon annan i dalgången. Det innebär att man går på en stig som löper längs med El Cap. Jag gick förbi hela den östra väggen och tänkte ”det här är verkligen en stor bit sten”. Jag visste att jag var redo och att det skulle hända nu, berättar Alex Honnold i en intervju.
Filmen Free Solo är gjord av Chai Vasarhelyi och Jimmy Chin och ”short list”-nominerades i december till en Oscar i klassen dokumentär feature.

Visningar i Sverige
  • Måndag 14 januari, kl 21. Stockholm, Skandiateatern (utsålt)
  • Tisdag 15 januari, kl 21. Stockholm, Skandiateatern (utsålt)
  • Tisdag 15 januari, kl 21. Malmö, Royal
  • Onsdag 16 januari, kl 19. Norrköping, Cnemax
  • Torsdag 17 januari, kl 21. Göteborg, Bergakungen
  • Tisdag 22 januari, kl 19.30. Oslo, Klingenberg (utsålt)
  • Onsdag 23 januari, kl 19.30. Oslo, Klingenberg
  • Torsdag 24 januari, kl 20.00. Stockholm, Bio Rio.
  • Söndag 27 januari, kl 16.30. Stockholm, Bio Rio.

Köp biljetter
Nyhetsartikel om solobestigningen
Intervju med Alex Honnold
Info om filmen Free Solo