Puman och Söderlund gör 8c+ i USA

Hannes Puman på 24 Karats. Foto: Kristoffer Klev
Matilda Söderlund och Hannes Puman har gjort Pure Imagination (8c+) i Red River Gorge. Hannes gjorde ytterligare fem 8c+. Resan till Kentucky i USA gav resultat.
Matilda, Hannes, Kristoffer Klev och norskan Tina Hafsaas spenderade nästan fyra veckor i Red River Gorge.
– Jag gjorde 44 leder som var 8a eller svårare, kommer inte ihåg vad alla heter. Men jag klättrade i princip alla klassiker. Det var min första resa som var lång så det var kul att komma in i klättringen och ha tid att kunna testa allt. Det var också väldigt kul att uppleva amerikansk kultur. Vi bodde hos en kille som hette Marty som hade förtidspensionerat sig för att flytta till Red, berättar Hannes.
Matilda Söderlund, Pure Imagination (8c+). Foto: Andy Wickstrom
Hannes Puman avverkade bland annat sex stycken 8c+: Pure Imagination, Golden Ticket, Lucifer, 50 Words for Pump, Southern Smoke och 24 Karats.
Matilda Söderlund hade lite otur och blev rejält förkyld i några dagar. Trots det satte även hon Pure Imagination, som en gång i tiden graderades 9a men som därefter har petats ned ett snäpp.
– Jag gick från att ha varit sängliggande till att köra för fullt! Jag hade feber i tre dagar och direkt efteråt började jag med Pure Imagination. Jag tänkte först att jag skulle testa moven, men det kändes så pass bra och den sista klätterdagen på resan gjorde jag den. Efteråt fick jag bihåleinflammation och var väldigt sliten, berättar Matilda.
Enligt Matilda och Hannes är klättringen i Red River Gorge fantastisk. Inte lika teknisk som i till exempel Frankrike utan mer rakt på sak.
– Det är sandsten i Red och mycket crimpar, juggar i överhäng och en del fina slopers. Det är ganska bekväm klättring, som stegar, det är enkelt att veta hur man ska klättra. De roligaste lederna tyckte jag var de som var lite annorlunda och trixiga, säger Hannes.
Hannes klättrar Lucifer (8c+). Foto: Kristoffer Klev