Gigantisk grotta upptäckt i Kanada

Mynningen på den stora grottan i Kanada. Två av forskarna är inringade med rött för att ge en uppfattning om dimensionen. Foto: Catherine Hickson
En enorm grotta som tidigare varit okänd har hittats i västra Kanada. Schaktet har döpts till ”Sarlacc’s Pit” och de kanadensiska geologerna är extatiska.
Grottan ligger mycket avlägset i Wells Gray Provincial Park nordöst om Vancouver. Den exakta platsen hålls hittills hemlig, bland annat för att inte locka dit klättrare och Instagrammande turister, skriver New York Times.
Mynningen är 100 meter lång och 60 meter bred. Djupet är minst 135 meter. Smältvatten från glaciärer forsar ned och bildar en underjordisk flod längst ned i hålet.
Den upptäcktes i våras av en slump. En grupp forskare skulle räkna beståndet av nordamerikansk ren i området och flög förbi med helikopter. Plötsligt såg de ett stort svart hål i snön och tipsade Kanadas Geologiska Undersökning.
I början av september, när vattenflödet var som lägst, flög myndigheten dit under ledning av geologen Catherine Hickson för att undersöka grottan för första gången. Forskarlaget firade sig ned 80 m och borrade bultar, sedan kom de inte längre på grund av det forsande vattnet.
Artikel från The Royal Canadian Geographical Society