Ny bok: Så kollar du din klätterutrustning

Foto: Per Forsberg
Nu släpper Per Forsberg sin bok ”Kontroll av klätterutrustning”. En bibel för den som vill lära sig hur man bedömer slitage och skador på klätterprylar och vilka formella krav som finns.
Per Forsberg från Göteborg är ett välbekant namn för många inom Svenska Klätterförbundet och ingen rookie när det kommer till frågor som rör säkerhet och material.
Han är klippklätterinstruktör, har varit med i utbildningskommittén och anläggningskommittén och har nyligen gått med i säkerhetskommittén. Till vardags arbetar han som arbetsmiljöingenjör på Rope Access Sverige.
Bokprojektet började med att Pers klubb, Göteborgs KK, frågade om han kunde utbilda några i klubben hur man kontrollerar klätterutrustning.
– Jag föreslog att vi i stället skulle ta fram en hel kursidé, så att kursen kunde hållas i andra delar av landet. Det hölls två kurser under våren 2018 och inför dessa hade jag skrivit ett mindre kurshäfte, berättar Per.
Efter kurserna började han utvidga kurshäftet och till sist räckte materialet till en bok.
– Det har varit kul och intressant att avgöra vad som behöver vara med, och vad som inte ska få ta plats i boken. Det självklara kapitlet om kontroll av olika klättergrejer är det mest omfattande och viktigaste, men övriga delar om lagstiftning, standarder med mera har varit svårare att bestämma omfattningen på. Vissa delar har jag medvetet hållit kortfattade, jag vill att fokus ska vara på själva utrustningen.
Läsaren får bland annat lära sig hur man upptäcker och bedömer slitage på klätterutrustningen, exempelvis vilka delar på en sele som är viktiga att titta på, men också hur man ska sköta om och rengöra materialet.
Boken går också igenom internationella standarder, produktsäkerhetslagen och lagstiftningen kring personlig skyddsutrustning.
– EU-förordningen om personlig skyddsutrustning ställer krav på den som tillhandahåller den här typen av produkter på marknaden. Det gäller naturligtvis tillverkare, importörer, återförsäljare med mera, men även en klätterklubb som hyr eller rentav lånar ut en sele, berättar Per.
Boken säljs genom print on demand, vilket innebär att varje exemplar trycks på beställning. På Facebooksidan Kontroll av klätterutrustning finns information om hur man köper den. Nu på fredag 16 november bjuder Per in till boksläpp på butiken Fjällsport i Göteborg.