Said Belhaj gör Action Directe (9a)

Foto: Ray Demski, www.raydemski.com
Action Directe i tyska Frankenjura är en av världens mest omtalade leder. Nu kan Said Belhaj, som förste svensk, sätta sitt namn på listan över de som klarat den.
– En av de viktigaste klättringarna i mitt liv, säger han.
Wolfgang Güllichs förstabestigning av Action Directe år 1991 var banbrytande. Klättervärlden hade fått sin första 9a. Enbart början på den rejält överhängande leden inger fruktan: en lång dyno mellan två fingerpockets.
För Said Belhaj har repetitionen av Action Directe en djupare mening än många andra leder han klättrat.
– Jag ville göra den nästan enbart på grund av dess historia. Jag hade en affisch i mitt rum sedan 1992 med Wolfgang på Action Directe och den har på så sätt varit en del av mitt klätterliv från första början, berättar Said.
Första gången han testade leden var 2015. I våras återvände han till Frankenjura och lyckades då göra alla moves. Nu, hösten 2018, var det dags att försöka sända. Inför resan till Tyskland tränade han i en månad med full inriktning på Action Directe, det vill säga mycket fingerträning.
– Jag tränade två pass om dagen, fem dagar i veckan. Mestadels greppbräda, systemvägg, campus och bouldersimuleringar av Action Directe. Tack till min tränare Carlos Cabrera för hjälpen med min träning som vanligt!
Trots den hårda träningen kände han sig svagare än i våras.
– Största problemen var hoppet i starten och redpointkruxet nära toppen, båda kan anses vara extra svåra om man är kortare. Under mina tre första veckor gick jag till slut bakåt i min utveckling på leden på grund av trötthet och dåliga förhållanden, ca 20-25 grader i skuggan. I samband med att jag körde på Action Directe klättrade jag även en hel del andra leder.
– Efter fem dagars mindre klättring i Margalef kom jag tillbaka. Temperaturen hade droppat till åtta grader och jag kände mig utvilad. Jag sände på mitt andra press den dagen.
Vem klättrade du tillsammans med?
– Mestadels min kompis Wolfgang Schnitzel som bor i området. Han var väldigt pålitlig och en stor support, säger Said.