Läget stabilt för skadade klättrare

Vinternberget utanför Dingle. Foto: Niklaes Nathén
Läget är stabilt för de två klättrare som skadades vid lördagens olycka på Vinternberget i Bohuslän. Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus.
Mannen och kvinnan är i 50-årsåldern och bosatta i västra Sverige. Olyckan inträffade när de skulle klättra Zick-Zack, 5+.
Leden börjar vid en liten, sluttande platå 20 meter ovanför marken. De traverserade in till insteget från sidan via hyllsystem och gjorde standplats.
Kvinnan stod inknuten i standplatsen och säkrade mannen, som började klättra och tog tag i en stor stenformation cirka två meter ovanför standplatsen. Plötsligt lossnade formationen, som var ungefär 1,5×2 meter stor, och träffade först mannen och därefter kvinnan.
Mannen föll förbi standplatsen och blev hängande nedanför kvinnan. Två norska klättrare som befann sig i närheten tog sig till det skadade paret för att försöka hjälpa dem.
Mannen bröt benet, kvinnan drabbades av skallskador och ett stort antal frakturer över hela kroppen.
Räddningsoperationen var avancerad och tog nästan tre timmar. En ambulanssjukvårdare fick låna en sele och klättrade upp till hyllan, säkrad med rep. Därefter kom en specialutbildad brandman dit som klättrade upp och såg till att evakuera de skadade.
Kvinnan vinschades upp till en helikopter och flögs till Sahlgrenska i Göteborg. Mannen firades ned och fördes till sjukhuset i Trollhättan.
Klätterförbundets säkerhetskommitté utreder just nu olyckan och kommer att sammanställa en rapport.