Två klättrare skadade i olycka i Bohuslän

En man och en kvinna skadades allvarligt på lördagen i en klätterolycka på Vinternberget utanför Dingle i Bohuslän.
Olyckan inträffade vid 13-tiden. Den person som klättrade tog ett grepp, varpå ett stenblock på en halvmeter i diameter lossnade. Blocket träffade både klättraren och den som stod nedanför och som sannolikt säkrade.
Mikael Gard, insatsledare vid räddningstjänsten i Bohuslän, berättar för flera medier att paret blev hängande i repet omkring 15 meter ovanför marken, i anslutning till en klipphylla.
– När vi kom till platsen hade den ena skallskador och förmodligen revbensfrakturer. Den andra är jag osäker på, men någon form av fraktur var det, säger Mikael Gard till Dagens Nyheter.
Räddningstjänsten klättrade upp till hyllan och satte fast rep. Därefter kunde sjukvårdare klättra upp till paret och bedöma skadorna.
Kvinnan vinschades upp till en helikopter och flögs till Sahlgrenska i Göteborg. Mannen firades ned till marken och fördes med ambulans till sjukhuset i Trollhättan. Enligt Dagens Nyheter är paret i 40-årsåldern, enligt andra medier i 50-årsåldern. Deras tillstånd ska vara allvarligt men stabilt, uppger SVT.
Vinternberget har närmare 30 leder varav nästan alla är kilsäkrade. Några leder är upp till 50-60 meter långa.