Matilda Söderlund vinner Psico Block i Bilbao

Matilda Söderlund (till höger) kramar om Sasha DiGiulian efter att ha vunnit finalen i Bilbao. Foto: Psico Block Bilbao/Youtube
Matilda hade aldrig ställt upp i en DWS-tävling förut och var livrädd för att falla.
Men under klättringen föll allt på plats och den förra landslagskvinnan tog hem segern i Psico Block i spanska Bilbao.
Tävlingen hölls i helgen och Matilda Söderlund vann finalen mot superklättraren och nära vännen Sasha DiGiulian från USA.
– Vi skojade innan och sade ”tänk om det blir du och jag i finalen”. Och så blev det. Det var en flashback till världscupen för några år sedan då vi tävlade ihop, hängde tillsammans och bodde på samma hotell. Om det är någon jag kan tänka mig att förlora mot så är det Sasha! Jag hoppas vi gjorde en bra show, berättar Matilda.
Tävlingen riktade sig till särskilt inbjudna klättrare och hölls i duellformat. Två klättrar samtidigt och den bäste/snabbaste går vidare till nästa omgång. För Matilda Söderlund var det första gången hon tävlade i DWS (Deep Water Soloing).
– Jag testade lite på klippa på Mallorca i juli och tyckte det var superläskigt. Jag försökte vänja mig vid höjden och klättrade inga svåra saker, men det kändes bara värre och värre. Varje gång jag föll i vattnet slog jag mig lite mer. Jag tänkte ”nä Gud, det här är inte min grej”.
Så fick hon en inbjudan till Psico Block. En 16 meter hög vägg uppbyggd över floden Ría del Nervión i centrala Bilbao. Första tanken var att tacka nej direkt.
– Men sedan skulle Sasha dit och då tänkte jag ”då kör vi”. Vi tillbringade en vecka tillsammans och klättrade ute i några områden. Sedan tävlade vi under helgen. Jag var jättenervös, väggen var helt brutal, men på tävlingar slutar man att tänka på det man är rädd för. Så blev det verkligen nu också, säger Matilda.
Alla deltagare fick testa lederna dagen innan. Tjejernas led var det bara Matilda och Sasha som klarade, så hon förstod att hon hade en god chans.
– När jag hade vunnit finalen hoppade jag i vattnet från toppen och det var inte najs. Men jag hade så mycket adrenalin i kroppen, hela publiken hejade på och man hade inget val. Jag har fortfarande ont i ryggen…!
Se filmen från tävlingen nedan. Herrklassen vanns av Jernej Kruder från Slovenien.