VM har börjat – Puman till semifinal

Hannes Puman på den andra kvalleden. Foto: IFSC
VM i lead, boulder och speed har börjat i Innsbruck i Österrike. För Sverige blev det en bra start när Hannes Puman gick vidare till semifinal i lead.
Alla tävlingsintresserade bör boka upp almanackan bums, en diger vecka väntar med VM-tävlingar varje dag (se schemat längst ned i artikeln). Många av tävlingarna kommer att streamas live på IFSC:s Youtube.
För Sveriges räkning ställer Fredrik Serlachius, Katrin Amann och Linda Sjödin upp i bouldering och Hannes Puman tävlar i lead, boulder och speed, vilket innebär att han också medverkar i klassen combined.
Kvalet i lead har redan avverkats på Kletterzentrum Innsbruck. Hannes kom i dag på 21:a plats och gick vidare till semifinalen. Se filmen på herrarnas kval nedan.
Kompletta resultat, herrar lead (kval)

Dagar att hålla koll på är först och främst söndagens semifinal och final för herrarnas lead. Vi önskar Hannes Puman lycka till! På tisdag och onsdag hålls VM-kvalen i bouldering, som samtliga fyra svenskar ställer upp i.
Bergsport.se tog tempen på våra VM-deltagare innan tävlingarna drog igång och ställde ett par snabba frågor:

1. Vad har du för mål med VM?
2. Hur känns formen? Har förberedelserna gått bra?

Katrin Amann:
– Jag har inga specifika mål utan hoppas på att få toppa så många boulders som möjligt.
– Träningen har gått bra en lång tid, så det känns bra. Men jag skulle egentligen behöva mer tävlingsvana.
Fredrik Serlachius:
– Målet för mig är att ta mig till semi. Jag tror att det är det första stora steget man måste ta innan man kan smyga sig in i toppen.
– Formen känns rätt bra, men framför allt så känns det som att jag har fått ganska mycket mer erfarenhet.

Linda Sjödin.
Linda Sjödin:
– Mitt huvudmål med VM är framför allt att bli en bättre tävlingsklättrare.
– För mig har VM inte varit aktuellt förrän nyligen vilket har gjort att jag inte haft särskilt mycket tid för förberedelser. Men jag känner mig i bra form och är taggad!
 
Hannes Puman:
– Målet med VM är som alla andra tävlingar, att jag ska göra mitt bästa.
– Jag har inte varit hemma på 3 månader så träningen har varit lite mer ostrukturerad än vanligt, men formen känns ganska bra ändå. Det har varit kul med lite variation och att träna med väldigt duktiga klättrare.
 

Schema för VM-tävlingarna