Sandahl försöker göra 82 alptoppar på 100 dagar

Peter Sandahl.
På 100 dagar siktar svensken Peter Sandahl och amerikanen Danny Uhlmann på att bestiga Alpernas samtliga toppar över 4.000 meter.
Projektet inleddes den 5 maj och motsvarar, i höjdmeter räknat, att klättra Mount Everest 20 gånger på 100 dagar. Så det är minst sagt en krävande uppgift såväl fysiskt som mentalt. Eller som Peter Sandahl själv beskriver det:
– Ett logistiskt pussel där man konstant lider av för lite återhämtning och alltid är stressad över väder, planering och skavanker.
Duon har hittills hunnit med 46 toppar, senast Dent d’Hérens (4.171 m) på gränsen mellan Schweiz och Italien. Peter berättar:
– De första 35 dagarna hade vi väldigt tuffa väderförhållanden som gör att även den enklaste toppen blir ett utmanande projekt. Utöver det så har det jobbigaste varit att kombinera och länka flera toppar på samma dag för att kunna klara det tempo vi behöver ha. Till exempel gjorde vi flera toppar på samma dag i Bernese Oberland. En lång och påfrestande dag i svåra väder- och snöförhållanden, i ett avlägset område med långa avstånd. Vi spenderade totalt fem dagar i bivack i området.
– Men de på papperet tuffaste topparna har vi kvar, till exempel Brouillard Ridge och Peuterey Ridge på Mont Blancs sydsida. Vi väntar på att förhållandena ska bli de rätta.
Danny Uhlmann, USA.
100-dagarsprojektet heter Climb for Climate. Målet är att öka medvetandet om klimatförändringarna i Alperna. Konsekvenserna är långt större än att vi förlorar några skiddagar per år, framhåller Peter Sandahl. Ett helt ekosystem förstörs när glaciärerna smälter, snötäcket drar sig allt högre upp och permafrosten, som håller ihop bergen, försvinner.
– Alperna är en av platserna där effekterna av klimatförändringarna är som mest dramatiska och den kritiska 2-gradersnivån redan är nådd, vilket får stora konsekvenser för djur, natur och många människor. Vi vill belysa klimatförändringarnas påverkan på miljön och inspirera till handling, säger Peter Sandahl.
Som en del av projektet kommer sponsorn Nordea Liv & Pension att flytta 7 miljarder kronor från traditionella investeringar till klimatvänliga sådana. Det ska vara genomfört på 100 dagar, det vill säga när projektet avslutas. På Climb for Climates hemsida kan man donera pengar till organisationen Protect Our Winters (POW), som kämpar för miljöfrågorna. Man kan också följa Sandahls och Uhlmanns väg mot målet.
Sandahl kommer från Örebro och bor numera i Stockholm. Han har åkt skidor sedan barnsben och klätterintresset föddes genom skidåkningen.
– För att kunna åka skidor på mer avlägsna platser så behövde jag kunna hantera nya dimensioner av bergen. Tjusningen för mig är att kunna hantera alla aspekter av bergen, även om jag njuter av hela registret, från bouldering och sportklättring till isklättring och alpinism. Men jag är framförallt en alpinist, ofta med skidor med mig.