Klätterinstruktör dömd för Tito Traversas död

Tito Traversa. Foto: Mountain View/Vimeo
En italiensk klätterinstruktör har dömts till två års fängelse för att ha vållat den 12-årige Tito Traversas död vid en klätterolycka i Orpierre i Frankrike sommaren 2013.
Flera medier, bland andra Evening Sends, UK Climbing och Gripped, rapporterar om domen.
Tito Traversa var en av världens bästa klättrare i sin ålderskategori när han omkom. Han och flera andra ungdomar var på klätterresa i Orpierre. Instruktören Nicola Galizia, 36, var en av de vuxna i sällskapet.
Traversa hade värmt upp på en lätt led och skulle firas ned när hans quickdraws brast, varpå han föll 15 meter ned i marken. Han dog på sjukhus tre dagar senare.
Det visade sig att en förälder till en av de andra ungdomarna på resan hade satt ihop hans quickdraws fel. Den ena karbinen satt inte direkt i slingan utan hade kopplats ihop med slingan med hjälp av gummibandet (vars funktion är att hindra karbinen från att rotera). Ingen upptäckte felet förrän olyckan var ett faktum.
En italiensk åklagare väckte åtal mot Nicola Galizia, som nu döms till två års fängelse och måste betala rättegångskostnader på 21.000 euro. Eftersom han är ostraffad omvandlas fängelsestraffet till en villkorlig dom.
Två andra personer som också hade åtalats frikänns av domstolen: ägaren av den klätterhall där Tito Traversa brukade klättra samt ägaren till ett företag som tillverkar delar av den quickdraw som användes.