Belhaj gör 9a och Söderlund/Mooney 8c

Repklättersäsongen har dragit i gång för fullt, men de flesta svenska stordåden under våren har skett utomlands. Said Belhaj har gjort Palestina (9a) i spanska Cuenca.
Said har gjort flera besök i Cuenca under de senaste åren och då känt lite på leden. Nu rapporterar han sin redpoint på Instagram, se det inspirerande filmklippet längst ned. En längre film, signerad Stefan Lundstedt och Masoud Ahmadzadeh, lär släppas framöver.
Matilda Söderlund har satt Golden for a moment (8c) i Welcome Springs i amerikanska Utah. Hon hade hört talas om leden i många år och åkte till USA med enda syfte att göra den. Matilda berättar:
– Jag bestämde mig i höstas att jag ville ha ett projekt som inte är i Spanien för en gång skull! Jag har aldrig åkt på en resa med ett så specifikt mål och förberedde mig mycket innan. Det var verkligen en cool och utvecklande process, en mental berg- och dalbana. Jag lyckades göra den på sista dagen på sista försöket – episkt!
Hon passade också på att klättra några dagar tillsammans med nära vännen och amerikanska superklättraren Sasha DiGiulian.
– Golden är en av de absolut coolaste lederna jag klättrat. Har velat testa den ända sedan jag såg en film där Sasha försöker på leden. Jag tränade januari till mars för att förbereda mig och fick bra information från Bill Ramsay som gjort leden tidigare. Alltid grymt kul när man når ett mål som man lagt ner så mycket för. Och extra kul att vara den första kvinnan som gör den!

Kyparissi. Foto: Scott Mooney
Scott Mooney har varit i Kyparissi i Grekland och avverkat en hop svåra leder på bara sju klätterdagar. Kronan på verket blev Gloom of Triumph (8c) i sektorn Babala, som han satte på tre-fyra försök.
– Väggen är fantastisk med stora tufas och 25 till 40 meter långa leder. Man måste gå uppför i 50 minuter för att komma till klippan, så därför är det inga människor där! Jag tycker det är den bästa sektorn i hela Grekland, säger Scott.
Gloom of Triumph sattes upp av österrikiskan Angela Eiter 2015 och är överhängande och ihållande. Scotts redpoint var helt oplanerad.
Kajsa Rosén på Praniania (8b). Foto: Erik Massih
– Jag har aldrig någon plan förutom att klättra mycket. Jag tycker om att göra klassikerna, man vet ju inte när man återvänder till ett ställe. Men så hade jag gjort en del 8a, 8a+ och några 8b och tänkte vad ska jag göra nu? Det var dagen innan vi åkte hem och jag tänkte att jag prövar Gloom of Triumph.
Kajsa Rosén var tidigare i år i Siurana och on-sightade bland annat Zona 0 (8a+) på El Pati, en vägg som är känd över hela världen för leder som La Rambla och Estado Crítico. Senare, under påsken, åkte hon till Saint-Léger-du-Ventoux i Frankrike och redpointade Praniania (8b).
Förutom alla sänd i utlandet har såväl Axel Hultqvist som Kristoffer Lindbäck gjort den ytterst sällan repeterade Sagan om ringen (8b) på Svanvik i Bohuslän.
– Jag har varit på den tidigare men känt att den varit för hård. Nu gick den på fjärde-femte försöket för dagen, säger Axel.
Snart har du väl gjort alla svåra leder på västkusten?
– Nej då, jag har mycket att göra i Granitgrottan och på Svanvik finns flera fina leder kvar. På Barbro (8b) har ett grepp gått sönder så nu är den ännu hårdare. Ingen har gjort den sedan dess.
Vidare har Viktor Honkavaara Dahl satt All hell breaks loose (8b) på Svanvik, berättar Axel. Nanna Brandt har gjort Evergrey (8a) i Lexby och Eylem Tamburaci sänt Mites Moderns (8a) i spanska Tres Ponts.