Ny bok för klättraren som vill utvecklas

Engelsmannen Pete Whittaker, en mästare i sprickklättring, ger tips om hur man bemästrar off width-sprickor. Klicka på bilden för att se den i större format.
Vill du lära dig mer om klättring och bredda dina kunskaper? Nu är boken ”Avancerad klättring och repteknik” ute i handeln.
Författaren Nils Ragnar ”Bobo” Gustavsson bor utanför Lysekil och är medlem i Bohusläns Klätterklubb. Han har tidigare skrivit ”Stora boken om klättring”, vars första upplaga släpptes 2012.
Nu tar han nästa steg och ger en fortsättningskurs i boken ”Avancerad klättring och repteknik”.
– Den vänder sig till klättraren som har hållit på ett tag och vill utvecklas och bli mer allround, oavsett om man sysslar mest med sportklättring eller trad, säger han.
Boken är omfattande och på dess 410 sidor avhandlas bland annat fallträning, långturer, sprickklättring, kamraträddning, ankarbygge, artificiell klättring och tips om hur man exempelvis blir bättre på on-sight.
– Det känns väldigt skönt att den är klar. Jag har jobbat med boken i fyra år och lagt många arbetstimmar på den. Min ambition är att de två böckerna tillsammans ska vara ganska heltäckande när det gäller klippklättring.
Från Svenska Klätterförbundets sida är författare Gustavssons insatser mer än välkomna. Båda böckerna representerar vad förbundet vill lära ut och rekommenderas som kurslitteratur på flera av förbundets kurser.
Vad blir ditt nästa bokprojekt ”Bobo”?
– Det finns en del idéer men jag behåller dem för mig själv än så länge!