Isklättraren Tamás Fülep siktar mot Europaeliten

Tamás Fülep, 47, testade drytooling för drygt ett år sedan och bestämde sig för att börja tävla. I dag är han ensam medlem i det svenska isklätterlandslaget.
Målet är att bli en av de bästa i Europa.
Tamás har bara hunnit representera Sverige vid ett fåtal tävlingar och är antagligen en av landets mest anonyma landslagsmedlemmar. Han växte upp i Stockholm, men bor sedan länge med sin familj i Holland. Han har en masterexamen i biologi och jobbar på en glassfabrik.

Tamás filar isyxorna vassa.
Under hela livet har Tamás sysslat med olika sporter. Klättring upptäckte han för bara några år sedan när han tog med sina barn till klätterhallen i hemstaden Enschede.
– Efter den dagen spenderade jag tre-fyra kvällar i veckan där och märkte att jag snabbt blev bättre. Jag började leka med tanken på att delta i tävlingar och i december 2016 deltog jag i en drytoolingtävling i Rotterdam och vann, berättar han.
Det var första gången som Tamás höll i ett par isyxor. Före tävlingen visade arrangörerna honom hur man skulle använda dem.
Framgången gav Tamás blodad tand. Med hjälp från sambon Christine kontaktade han Svenska Klätterförbundet, gick med i Solna Klätterklubb och ansökte om en internationell tävlingslicens.
Och vips var 47-årige Tamás Sveriges nye landslagsman i isklättring (och för närvarande den ende).
Sambon Christine överraskade Tamás genom att i hemlighet ta hans blågula skidjacka och göra den till en landslagsjacka.
Han var med på europacupen i Bratislava i december och i finska Oulu i februari. Han deltog också i den kombinerade EM- och världscuptävlingen i Kirov i Ryssland i början av mars.
– Jag är förmodligen den äldste deltagaren i världscupen. Men jag är allvarlig när jag säger att jag inom två år vill tillhöra toppen. Mitt mål är att bli minst 10:a på EM i drytooling inom två år. Jag vill bevisa att det är möjligt även i min ålder, säger han.
Han hoppas kunna få en eller flera sponsorer, lämna jobbet som miljö- och säkerhetssamordnare på glassfabriken och bli professionell klättrare.
– Det största problemet för mig är att jag bara kan träna efter jobbet. Min dröm är att kunna sporta på heltid. Jag tror och hoppas att min dröm kan bli verklighet.
Vägen till toppen är dock en rejäl uppförsbacke.  Hittills har han placerat sig i det nedersta skiktet på tävlingarna, men Tamás låter sig inte nedslås av det. Christine har blivit hans manager. Hon ordnar visum, bokar flygbiljetter och till tävlingen i Oulu hade hon fixat landslagskläder åt honom.
– Det är aldrig för sent att hitta sitt mål i livet och även om det verkar vara omöjligt att nå det målet, är det värt att försöka! Vem vet, man kanske lyckas?
Följ Tamás Fülep på Instagram
Om man tävlar internationellt måste man ha en passande bil! Tyvärr är bilen skrotad nu sedan kopplingen gått sönder i Kroatien.