Erik Grandelius gör Chill Balam (8c+)

Erik Grandelius har varit i Spanien och sänt Chill Balam (8c+), ”lillasyskon” till den kända leden Chilam Balam (9b).
Det är Norsk Klatring som rapporterar om Eriks bestigning. Leden har många knälås och det är viktigt att ha ett par perfekta knäskydd, så Erik tillverkade sina egna. Men av bilderna att döma så blev det lite blodvite trots allt.
Chill Balam är den första delen av den 80 meter långa monsterleden Chilam Balam, som Bernabé Fernández satte upp 2003, och ligger i området Villanueva del Rosario i Andalusien.
Fernández gav Chilam Balam graden 9b+, vilket vållade stor uppståndelse runtom i världen. Sedan dess har leden fått flera repetitioner, av bland andra Adam Ondra och Dani Andrada, och konsensus om graden verkar nu vara 9b.
Bernabé Fernández skriver om Chilam Balam
Se filmen när Adam Ondra gör första repetitionen
Från västkusten kan vi även rapportera om ett par imponerande bedrifter, trots den svenska vinterkylan. Hannes Puman har gjort bouldern Trainspotting (8B+), som var ett öppet projekt i många år innan Alex Megos gjorde förstabestigningen.
Vissa klättrar även rep i Sverige under vintern, till exempel mångsysslaren Stefan Wulf. Härom dagen satte han Äpplet (8b+) vid Edens Lustgård norr om Göteborg. Minusgrader var inget problem.
– Efter Yosemite behövde jag något hårt som motiverade mig att träna igen. Jag har kört på Äpplet lite till och från sedan november. Klippan är ganska speciell eftersom den torkar dagen efter vilket oväder som helst, vilket har gjort den möjlig att köra på så fort solen tittat fram, säger Stefan.
Klätterpartner under alla försök har varit Petter Ulmert.
– Han föll på väg till sista greppet dagen jag gjorde den. Big ups till dig Petter för all support och lycka till nästa gång!
Nu siktar Stefan på att göra sin första 8c. Solvik och Svanvik är ett par klippor som lockar.