Ymer Alber och Harry Denanto sänder i värmen

Harry Denanto på Savasma Sevis, 8b. Foto: Jesper Lautman
Stockholmsklättrarna Ymer Alber och Harry Denanto har varit i soliga länder och skickat svåra leder på löpande band.
Kronan på verket blev Ymers redpoint av Dragon Ball (8c).
Ymer tillbringade som vanligt julen med familjen i Thailand och klättrade på Ton Sai. Den här resan låg fokus på mängd och att klättra så mycket som möjligt, berättar pappa Björn.
Hårdaste leden var Dragon Ball, som tidigare stått som 8b+. För två år sedan gick två grepp i kruxet sönder och Ymer är den förste som lyckats repetera leden sedan dess.
Han redpointade även Ant Jump (8b) samt repeterade White Warrior (8b), Tantrum (8a+) och Old chicken makes a good soup (8a+).
– Den sista dagen kände Ymer på Greed, som är 8c+, och gjorde alla moves på första försöket. Vi sade då att han borde ha testat den lite tidigare på resan! Vi åker nog ned till Thailand på sportlovet så att han kan försöka sätta den, säger Björn Alber.

Harry Denanto hade en tung höst med många skador. Till slut gjorde kroppen så ont att han lade ned klättringen och vilade ett par månader. Nyårsresan till Geyik Bayiri i Turkiet blev en efterlängtad come-back.
– Jag hade hoppats kunna sända leden Olympus Games (8b). Det visade sig att jag gjorde den på mitt fjärde försök. Och inte bara det, i slutet av resan gjorde jag även Savasma Sevis (8b), berättar Harry.
Förutom 8b-bestigningarna satte han massor av andra leder, bland andra Colonist (8a+), Metallica (8a), Plastik fantastik (8a) och Kleopatra (8a).
– Det är helt nytt för mig att sända så här mycket på elva klätterdagar. Det säger mig att jag kan pusha mig själv ännu mer, trots att jag inte blir yngre… Det säger mig också att det även är en del av träningen att veta när man bör vila eller ta en paus från klättringen.