Jaruta och Wulf gör El Niño i Yosemite

Aleksej tar det lugnt i portaledgen. Foto: Stefan Wulf/Aleksej Jaruta
30 replängder, ofta i stekande sol. Risk för långa fall och med fyra replängder i gradspannet 8a/8a+.
Aleksej Jaruta och Stefan Wulf gjorde leden på fyra dagar.
El Niño (5.13c AO) i Yosemite är sannerligen ingen barnlek och har bara haft ett tiotal repetitioner sedan bröderna Huber satte upp leden 1988. Bland bestigarna finns kända namn som Jorg Verhoeven, Yuji Hirayama, Leo Houlding och bröderna Pou.
Och nu står västkust-klättrarna Aleksej Jaruta och Stefan Wulf med på listan. På Granitbitens Facebook berättar Stefan om äventyret.

”Aleksej fick äran att ta första hårda pitchen Black Dike 5.13b. Kruxet är både hårt och otroligt fotkänsligt. Aleksej halkar till i kruxet men lyckas hålla sig fast. Hur? Ren jäkla vilja!”

Den första dagen, den 28 oktober, klättrade de tio replängder upp till hyllan Big Sur Ledge och vaknade tidigt dagen därpå.

”Vi vaknar alltid runt 05.00. Det är kallt och jobbigt att komma igång när man ligger trångt i en portaledge. Big Sur Ledge kan man i alla fall stå och gå omkring på så det underlättar med allt meck man behöver fixa varje morgon bara för att komma iväg. Frukost på väggen består av Starbucks ice coffee, frukt på burk, en jordnötsmacka och ibland för att festa till det även en Clifbar.”

En av de minnesvärda replängderna var The Dolphin Chimney, en beryktad takkamin med ett hårt slutkrux. Stefan gick först och berättar:

”Nervös som attan ger jag mig av. Nervös för att man inte får falla på en pitch som denna då man traverserar i ett tak med väldigt få säkringar. Står i full stäm och tittar rakt ner i Yosemite Valley. Mäktigt! Jag kör dubbelrep och har en haul line på släptåg. Närmar mig läppen i dubbel undercling, sträcker mig runt läppen och letar efter ett handjam som jag tyckte mig ha sett tidigare. Hittar det inte först och får lite panik. Sträcker mig lite till och JA, ett bomber jam! Rundar läppen lätt och gör sista krimpkruxet med jordens värsta repdrag. Gött! Aleksej följde utan problem.”

De fyra svåraste pitcherna på El Niño är 5.13b/5.13c, vilket svårighetsmässigt kan jämföras med sportklättervärldens 8a/8a+. Men flera andra replängder är bara snäppet lättare, så den som vill betvinga El Niño har en såväl mentalt som extremt fysisk prövning framför sig.
För Aleksej Jaruta, som klättrade big wall för första gången (!), var det inget problem. Han friade alla replängder on-sight, flash eller på andra försöket. Veteranen Stefan Wulf friade allt med undantag av ett par kruxmoves på The Black Roof.

”Pin scars och mina enorma korvar till fingrar brukar inte gå ihop! Blir ett jobbigt beslut för mig att ge upp på denna pitch men så får det bli.”

En glad Stefan efter att ha gjort kruxet på M&M Flake (5.13a). Foto: Stefan Wulf/Aleksej Jaruta
Läs mer och se fler bilder på Granitbitens Facebook.