Svensk klättrare omkom i Lofoten

Här på Vågakallen i Lofoten föll den svenske klättraren mot sin död. Bilden är tagen på fredagen då den norska räddningsstyrkan sökte efter hans kropp. Foto: Kristian Rothli
En 29-årig man från Sverige omkom i en klätterolycka på Vågakallen i Norge på torsdagskvällen. Mannen föll handlöst nedför bergväggen.
Han och en annan svensk klättrade Nordryggen på Vågakallen. Under klättringen valde de att vända, i stället för att fortsätta till toppen.
Olyckan inträffade på ett ställe där replaget skulle fira sig ned. 29-åringen hade hunnit fira några meter då han plötsligt störtade nedför berget. På fredagen hittades hans kropp flera hundra meter längre ned.
– Vi har pratat med personer i räddningsgruppen på plats och klättrarna hade slingat av ett stenblock som firningsankare. Mycket tyder på att stenblocket lossnade, säger Robin Dahlberg, ordförande i Svenska Klätterförbundets säkerhetskommitté, som följt händelsen under fredagen.
– Att den andre personen inte drogs med i fallet berodde på att han inte var inkopplad i ankaret utan stod på en hylla intill.
Den norska polisen fick larmet klockan 21.40 på torsdagen och ett räddningsmanskap ryckte ut till Vågakallen. Kamraten undsattes med helikopter från det 943 meter höga berget och togs om hand av ett kristeam.

Räddningsstyrkan sökte efter 29-åringen, men avbröt insatsen strax efter midnatt på grund av mörkret. Sökandet fortsatte på fredagen.

Den förolyckade mannen kom från Sundsvall, men bodde och arbetade på en annan ort. SKF:s säkerhetskommitté kommer att undersöka olycksorsaken.
Våra tankar går till hans familj och vänner.