Said Belhaj om sin redpoint av Cobra Crack

Said Belhaj visualiserar kruxet och underclinget som görs med långfingret. Foto: Nathaniel Vigeant
Said Belhaj har sänt den berömda Cobra Crack i Squamish i Kanada, rankad som en av världens svåraste tradturer.
– Den är otroligt fysisk, smärtsam och vacker, säger han.
Cobra Crack är en 30 m lång, överhängande fingerspricka som klyver en blank vägg av ljus granit. Förstabestigaren graderade den till 8c/8c+, men i dag verkar konsensus vara 8b+/8c.
I början av september blev Said Belhaj den trettonde personen att klättra ”The Cobra” fritt.
Se hela listan
– Den har tunga fingerlås varav kruxmovet är en låsning upp i ett enfingers undercling och sedan ett desperat move in i nästa jam. Det svåra är att få alla jam bra så man kan dra vidare. Man lägger en bra kil i början av kruxet och sedan är det run-out tills det svåra är över, berättar Said.
Klättringen inkluderar även en extrem hälkrok på läppen av överhänget, då man placerar högerfoten ovanför huvudet.
Det tog Said sju dagar att arbeta in Cobra Crack.
– Jag jobbade mestadels på leden själv med en Micro Traxion och fick en massa hjälp med beta från föregående bestigare (Mason Earle, Sonnie Trotter, Logan Barber). Efter att ha gjort kruxsekvensen några gånger på topprep/Micro Traxion satte jag leden på mitt första ledpress.
Cobra Crack gjordes som aidled (A2) på 1980-talet. Didier Berthod från Schweiz var en av flera som försökte göra den första fria bestigningen, se filmen nedan, men det var kanadensaren Sonnie Trotter som i juni 2006 knep förstabestigningen.

För Said var dagarna i Squamish en efterlängtad återkomst.
– Sommaren 2005 traskade Sonnie Trotter och jag upp för att kolla när Didier Berthod körde på projektet Cobra Crack. Det var vilodag så jag körde några lätta leder och gick upp och kände på moven på ”The Cobra” på topprep. Didier gick några brutala press och jag blev väldigt inspirerad att komma tillbaka och testa någon dag. 12 år senare var jag tillbaka för att försöka tämja Cobran, berättar han.
Under det senaste halvåret har Said Belhaj mest bouldrat och sportklättrat i USA, Marocko och runtom i Europa. Just nu reser han runt i Colorado och Utah och blandar sportklättring med tradklättring.
– Jag har även coachat en del klättring vilket är otroligt givande då jag får dela med mig av mina erfarenheter och förhoppningsvis inspirera, säger han.