Åtta saknas ännu efter stenraset på Piz Cengalo

Åtta personer befaras ha omkommit vid det stora stenraset på Piz Cengalo på gränsen mellan Schweiz och Italien. Delar av byn Bondo är begravda i sten och lera.

Samhällena Bondo, Promontogno, Subotica och Spino har evakuerats på invånare och turister. Vägarna är avstängda. Helikoptrar har sökt med värmekamera under de senaste dagarna för att hitta skadade som behöver räddas. I Bondo har vägar, broar, fordon och flera byggnader svepts med eller krossats av rasmassorna.
Det var på onsdagen den 23:e augusti som stenraset på Piz Cengalo inträffade. Fyra miljoner kubikmeter sten lossnade från berget och störtade ned mot Bondascadalen. Kraften i raset uppmättes till grad tre på Richterskalan, skriver tidningen Blick.
Enligt italienska och schweiziska medier saknas åtta klättrare/vandrare som rest dit i par och som kommer från Schweiz, Tyskland och Österrike.
Blick skriver att onsdagsmorgonen började med drömväder. ”Ett tysk-schweiziskt par, fyra tyskar och två österrikare” började vandra vid klockan 8:45 efter att ha ätit frukost i Sciorahyttan på 2.118 meters höjd. Sedan dess har inget sett dem.

Det har inträffat stora ras och jordskred i området förut. Under de senaste veckorna har man kunnat skönja tecken på ett ras och myndigheterna ska ha vidtagit säkerhetsåtgärder efter samråd med geologer.
– Men ingen hade förväntat sig ett stenras av sådan storlek och på så kort tid, säger Anna Giacometti, borgmästare i Bregaglia, till Corriere Della Sera.
I måndags, två dagar före stenraset, klättrade det kända alpinistparet Nancy Hansen (Kanada) och Ralf Dujmovits (Tyskland) tillsammans med Salomé von Rotz, klassikern Cassin Route på berget Piz Badile.
Där blev de vittne till ett stort stenras från Piz Cengalo. Nancy Hansen berättar på Youtube:
– Den instabila nordväggen på granntoppen Piz Cengalo, kastade ifrån sig stora stenblock hela morgonen. På den tidiga eftermiddagen släppte berget ifrån sig en enorm mängd granit, vilket syns i den här videon (se längst ned). Men vi visste att raset fortfarande inte var den stora händelse som schweiziska geologer och ingenjörer väntade på, och som inträffade två dagar senare.

Foto: www.blick.ch

https://youtu.be/YYguSyHsyLc

Foto: jolly roger team (Youtube)

Foto: Ufficio di Sviluppo

Foto: Nancy Hansen (Youtube)