Svenska klättrare räddade på Vågakallen

Vågakallen i Norge. Foto: Johan Larsson
Två svenskar i 20-årsåldern räddades från Vågakallen i Lofoten under natten till torsdagen sedan de fastnat på en klippavsats utan att kunna ta sig därifrån.
Svenskarna gav sig upp på det 942 meter höga berget på tisdagen och tvingades spendera natten på väggen. På onsdagsmorgonen slog vädret om, det ösregnade och blev kallt och blåsigt. Klockan nio på morgonen kontaktade svenskarna räddningstjänsten.
Räddningsförsöken inleddes direkt. En helikopter försökte hämta klättrarna men vädret och dålig sikt gjorde det omöjligt. Under kvällen firades en påse med mat, dryck och andra förnödenheter ned till svenskarna, skriver TT.
Först klockan 03.10 natten mot torsdagen kunde klättrarna undsättas. Förutom helikoptern deltog ett alpint räddningslag från Svolvær i insatsen.
Enligt den norska polisen var det blött och halt på berget, vilket gjorde att svenskarna stannade på en hylla och varken kunde ta sig upp eller ned.
Just nu befinner sig ett mycket stort antal klättrare i Lofoten och många är svenskar. En gissning är att svenskarna klättrade Storpillaren (norsk grad 7), som är den mest populära leden på Vågakallen.
Leden har 16 replängder, varav de två sista är sparsamt säkrade, gräsklädda och lite lösa. Det kan vara svårt att hitta rätt väg.
–  Vågakallens topp har legat inbäddad i moln under hela tiden vi varit här. Oavsett väderleken så har utstegen säkert varit våta och hala, säger Johan Larsson från Stockholm, som är i Lofoten med sin familj och klättrar.