Halmstads KK bygger ut sin klätterhall

Utbyggnaden av Halmstads Klätterklubbs klätterhall pågår för fullt. I början av september är det invigning.
– Det känns helt fantastiskt och jättespännande, säger Hannes Bonhoff från Halmstads KK.
Sedan 2005 har Halmstads KK drivit sin hall i Slottsmöllan, ett gammalt industriområde som numera är företagscentrum. Lokalen är på 400 kvadratmeter och det finns både bouldering och ledklättring, även om boulderingen har haft övertaget. Hallen är öppen för alla, men klubbmedlemmar får rabatt.
Snart växer hallen med 200 kvadratmeter.
– Vår grannlokal, som tidigare varit lagerlokal, blev ledig förra året och hyresvärden frågade oss om vi var intresserade. Det passade perfekt, det börjar bli trångt vid boulderväggarna och vi behöver fler attraktiva väggar för ledklättring, berättar Hannes Bonhoff.
Klubben hade ett extra årsmöte och lade fram planerna på en utvidgning.
– Många medlemmar blev engagerade. Vi har nog aldrig haft så många närvarande på ett årsmöte tidigare.
Jakten på bidrag och entreprenörer som kunde bygga väggen började. Ett antal månader senare var finansieringen klar.
Budgeten för utbyggnaden är omkring 1,6 miljoner. Klubben har fått 400.000 kr i anläggningsstöd från Hallands Idrottsförbund, 50.000 kr från SKF, 370.000 kr från allmänna arvsfonden och 200.000 kr från Halmstads kommun. Resten står klubben för.

En utlösande faktor bakom projektet var att ekonomin i klubben de senaste åren har blivit dramatiskt mycket bättre. Hannes Bonhoff förklarar varför:
– För några år sedan införde vi kortläsare i hallen, tidigare skedde all betalning kontant. Plötsligt hade vi en halv miljon i klubbkassan.
Av de tio väggleverantörer som kontaktades valde Halmstads KK att anlita det tyska företaget VerSys, som även monterar väggarna i den nya lokalen. Allt material levereras i mitten av juli och i mitten av augusti ska väggarna vara färdigbyggda. Invigningen är planerad till den 9 september.
– Det känns jättespännande, det har länge varit en personlig dröm att få bygga en klätterhall och nu har vi fått möjligheten. Det som har funkat så bra är samarbetet, att så många har bidragit genom att göra många saker. Med den nya hallen blir det mycket mer variation och många kommer att ha jättekul med de nya ledväggarna. För klubben blir det en utmaning att bibehålla den personliga känslan och inte bli för kommersiell, säger Hannes.