Kassörskan som har bestigit Everest åtta gånger

Foto: Jesse Burke
Trebarnsmamman Lhakpa Sherpa, 44, är uppväxt i Nepal men bor numera i USA och arbetar på 7-Eleven.
Hon är också den enda kvinnan som bestigit Mount Everest åtta gånger.
Den 18 september 2000 stod Lhakpa Sherpa på Everests topp för första gången. Hon var en del av Nepali Women Millennium Expedition och blev den första nepalesiska kvinnan att bestiga berget och ta sig ned helskinnad.
– Vår utrustning var gammal och tung, våra skor och annan utrustning var inte så bra jämfört med vad vi har nu. Det var hårt, har hon berättat för BBC.
Hon växte upp tillsammans med tio syskon i en liten by i Makalu och började som tonåring att arbeta med att laga mat åt alpinister och fjällvandrare. Hon blev så småningom en av många bärare som livnär sig på utländska klättrare som kommer till Nepal för att förverkliga sina alpina drömmar.
På Mount Everest träffade Lhakpa en rumänsk-amerikansk klättrare och flyttade med honom till USA. Hon kunde ingen engelska och hade inte lärt sig att läsa och skriva. Tillsammans besteg de Mount Everest flera gånger. Men förhållandet var våldsamt och mannen misshandlade henne, vilket slutade med domstolsärenden och skilsmässa.
I dag bor hon i Hartford norr om New York, tar hand om sina tre barn och jobbar som hushållerska och som kassörska på 7-Eleven. Hon klättrar så fort hon får tillfälle och den 13 maj i år stod hon på toppen av Mount Everest för den åttonde gången, rapporterar The Himalayan Times.
Läs mer om Lhakpa Sherpa i ett långt reportage av Grayson Schaffer i Outside 2016.
 
FOTNOT: Tack till Jesse Burke för att vi fick använda bilden på Lhakpa Sherpa.