Said Belhaj gör 8c+/9a och Kalle Olsson 8b+

Said Belhaj på El Intento (8c+/9a) i Cuenca.
Det har varit sändfest bland svenska klätterherrar den senaste tiden. Mest impo- nerande gradmässigt är Said Belhajs redpoint av El Intento (8c+/9a) i spanska Cuenca.
Den oförtröttlige vaga-
bonden Said är en av Europas bästa utomhusklättrare med en milslång CV av hårda sportleder. Men när han satte El Intento i början av maj fördunklades tankarna av saknaden efter en nyligen avliden vän. Den berömde alpinisten Ueli Steck.
– Sist vi sågs verkade han vara på väg bort från det som gjort honom mest känd, men jag förstår nu att en sådan person aldrig kan sluta. Tyvärr tog det slut tidigare än vad någon vågat tro. Vissa tror att den här sortens klättrare är helt galna, men tvärtom var han en av de mest kalkylerande människor jag mött, säger Said.
I Sverige har en av Stockholms svåraste leder, I Scottlinjen (8b+) på Dyviksudd, fått ytterligare en repetition. Kalle Olsson fick lön för mödan efter att ha jobbat intensivt på leden den senaste månaden, se filmen nedan.
– Den är fantastisk. Klippkvaliteten är fenomenal och det är coola grepp och coola rörelser. I Scottlinjen är en av de bästa lederna jag klättrat, sedan kanske det påverkar att jag lagt ned mycket tid och att leden är det svåraste jag gjort, säger han.
I Scottlinjen sattes upp av Scott Mooney 2015 och har även repeterats av Kajsa Rosén, Said Belhaj och Alexander Megos.
– Jag har klättrat på Dyviksudd sedan jag var 15 och aldrig tänkt på linjen, men den är klockren, säger Kalle, som dessutom gjorde Helgonet (8b) på Flaten för en kort tid sedan.
Bland andra svenska bedrifter på rep kan nämnas att Axel Hultqvist har gjort Sunjata Keita (8b) i Utby och Ymer Alber har gjort Photo Shot (8b) i Margalef (se filmen nedan).

Efter ett par års nötande har Peter Bosma lyckats sätta sitt projekt på Flaten, en led som delar insteg med Sad Kitty (8a) och därefter viker åt vänster till ett ankare mitt på väggen. Ännu har leden varken namn eller grad.
– Jag skulle gissa på 8a+/8b. Den är väldigt annorlunda eftersom den går genom taket, det är inte ofta man får sådan typ av klättring i Stockholmstrakten, säger Peter.
På bouldersidan kan rapporteras att Emil Abrahamsson under vintern/våren gjort Houdini Assis Left (8B) och The Queen Mother (8B), båda i Stockholmstrakten. Vidare har Hannes Puman satt Jon (8B) i Jumkil och Erik Grandelius har gjort en nytur i Norge: Hestehullet Sitt (8B), se filmen nedan.